Kui leiad jänesepoja, siis ei tohi teda puutuda. Enne sekkumist võta metsloomaühinguga kindlasti ühendust! Ära anna ühelegi loomapojale piimatooteid!

Emajänes käib oma poegi toitmas äärmiselt ettevaatlikult, tihti ainult korra ööpäevas. Seetõttu on ülimalt oluline, et argliku meelega loom ei oleks häiritud. Kui leiad üksiku jänesepoja, on enamasti kõik hästi. Emme tuleb hämara saabudes tagasi, toidab pojad ja peidab nad uude kohta.

Halljänese pojad on juba sündides karvkattega ja avatud silmadega. Ema jätabki nad tundideks omapäid, inimese arvates tihti „ebasobilikku“ kohta. Jänesed ei ehita pesa, vaid peidavad pojad ära, tihti poetades nad eraldi peidukatesse, et ohu korral terve pesakond koos hukka ei saaks.

Jänesepoegade kasvatamine nõuab vabatahtlikelt väga palju aega ja tööd. Kuna jänesed on väga õrnad loomad, pole nende kasvatamine üldsegi lihtne. Seetõttu on parim, kui jänesepoeg saab kasvada jäneseema hoole all.

Kui leiad jänesepoja ja kahtled, kas kõik on korras, siis tee kiirelt foto, liigu eemale ja võta metsloomaühinguga koheselt ühendust.

Jänesepojad satuvad hoiukodudesse peamiselt järgmistel põhjustel:

- inimene on iseseisvalt juba sekkunud ja looma endaga kaasa võtnud
- ema on surnult läheduses
- poeg on vigastatud
- kõrval lamab surnult teine poeg
- poeg on proovitud emale jätta, kuid päeva-kahe möödudes on poeg endiselt sama koha peal ja üha loium