Orangutanibeebid päästeti eraisikute käest, kes kasvatavad primaate lemmikloomadena. Nüüd tegelevad loomalastega Indoneesias Borneo saarel tegutseva loomapäästeorganisatsiooni International Animal Rescue (IAR) töötajad, kelle eesmärk on väikesed orangutanid mõne aja pärast vabadusse lasta. Et see edukalt aga toimuda saaks, peavad orangutanibeebid õppima ronima, mängima ja enese eest hoolitsema.

Organisatsiooni IAR avalike suhete juht Lis Key sõnas, et orangutanidel kulub aastaid, et omandada oskusi metsas ellujäämiseks. "Selleks ongi loodud beebikool, kus pisikesed orangutanid õpivad ronima ja liigikaaslastega mängima. Kui loomad on juba veidi suuremad, antakse neile rohkem vabadust käituda nii nagu nad teksid seda vabas looduses. Nad saavad otsida ise toitu, ehitada pesi ja võivad öösel isegi õues magada, kui nad nii on otsustanud."

Organisatsiooni hoole all on rohkem kui 80 orangutani, kellest suurem osa on alles väikesed. Igal hommikul sõidutatakse nad beebikooli aiakärudes, sest tee koolini on üsna pikk. "Väikesed inimlapsed protestivad kui nad peavad pikemaid maid jalgsi kõndima ja ega organgutanid pole teistmoodi. Aiakäruga saab lihtsalt kiiremini. Mõned ahvilapsed naudivad vaikselt sõitu, aga teised on rahutud ja kipuvad välja ronima. Seda viimast võib täheldada eelkõige õhtuti tagasi koju sõites, sest orangutanibeebid tahaksid veel mängida, mitte aga magama minna. Enamusele siiski paistab sõit meeldivat," sõnas Key.

Ühte aiakärusse mahub 10-11 pisikest orangutani. "Kahjuks aiakärud ei pea rasketele radadele vastu ja neile mõjub halvasti ka Indoneesia niiske kliima. Ei ole just kuigi lõbus sõidutada energilisi primaate käruga, mille rattal on kumm katki läinud," naeris Key.