1. Rottidel on üsna halb silmanägemine. Selleks, et esemeid ja asju täpsemini uurida, kallutavad rotid oma pead küljelt küljele. Teadlased on teinud kindlaks, et rotid ei näe ka värve.

2. Rotid on sotsiaalsed olevused ja neile meeldib kaaslastega puuri jagada. Puuri võib kokku elama panna ka emase ja isase roti või rohkemgi. Aga meeles tuleb pidada, et kui juba koos elama harjunud rottidele lisandub uus puurikaaslane, tuleb viimast alati teistele eelnevalt tutvustada. Muidu võivad tekkida konfliktid.

3. Rotid võivad paljuneda juba viienädalaselt. Seda tuleks arvestada, kui soovid noort emast ja isast koos puuri mängima panna. Noored rotid võivad väga varakult pisiperega üllatada.

4. Isased rotid on inimeste suhtes sõbralikumad. Neile meeldib peopesal istuda ja kõrvataguste sügamist naudivad nad samuti. Emased kipuvad olema veidi ettevaatlikumad. Nad armastavad rohkem ümbrust uurida ja mängida. Olenemata soost, on rotid siiski suurepärased ja toredad kaaslased.

5. Erinevalt koertest võivad rotid šokolaadi süüa, sest see ei põhjusta neile terviseprobleeme. Välja arvatud muidugi kaalutõus, kui närilist liiga palju maiusega kostitada.

6. Rotid on omnivoorid, mis tähendab, et nad võivad süüa nii taimi kui loomi. Isegi kodustatud rotid, kes on puurieluga harjunud, võivad nahka panna mõne väiksema närilise või linnu. Ka kalast ei ütle rotid ära.

7. Rottidel puuduvad silmahambad.

8. Männi ja seedriõli on rottidele ja teistele närilistele mürgine. Seda tuleks arvestada närimis- ja puurimaterjali valikul.

9. Rott reguleerib oma kehatemperatuuri saba abil. Kui temperatuur on väga kõrge ja loomal väga palav, siis heidab ta selili, et end jalataldade kaudu maha jahutada.

10. Rottidel on komme rõõmust hambaid krigistada.

11. Rotid ei saa oksendada. Kui vaja, öögib rott pala kiiresti välja, aga ta kunagi ei oksenda. Selle kõige juures on positiivne on see, et rotid võivad enne operatsiooni süüa ja juua. Negatiivne aga see, et kehasse sattunud toksilistest ainetest on keeruline vabaneda.

12. Rotid on väga puhtad loomad, kes veedavad tunde end pestes ja oma kasuka eest hoolitsedes. Rottide, kui räpaste loomade halb maine on tekkinud inimestega külg-külje kõrval elades. Inimene ise loob rottidele tingimused, kus nad saavad prügi sorteerida. Kui inimesed oleks puhtamad ja hoolikamad, oleks ka vähem rotte, kes rämpsus tuhnivad.

13. Rotid hoolitsevad oma haigete ja vigastatud liigikaaslaste eest. Neile, kes endale ise süüa ei saa hankida, toovad teised rotid toitu.

14. Maiad austasid rotte ja samamoodi austati rotte ka Vana-Egiptuses. Indias on rottidele pühendatud Karni Mata tempel, kus sajad tuhanded rotid elavad täielikus üksmeeles ja harmoonias.

15. Keskajal oli Euroopa hädas katkuga. Katku põhjustajaks oli bakter Pesteurella Pestis, mis levis kirpudega, kes omakorda nakatasid rotte. Kuna keegi tollal bakteritest ja viirustest midagi ei teadnud, ei osatud mustusest ja räpasusest kubisevas Euroopas rotte haiguste levitajatena kahtlustadagi.

Allikas: petcaretips.net