Mängu käigus praktiseerib koer loomulikke elulisi situatsioone. Enamus mängud imiteerivad jahikäitumise erinevaid ahelaid.

Mängud koeraga võib laias laastus jagada kaheks:

  • aktiivsust tõstvad mängud
  • rahustavad mängud

Aktiivsust tõstvad mängud

Tagaajamismäng ehk pallimäng. See on mäng, mille raames inimene viskab koerale palli või muu eseme ning koer jookseb sellele järgi. Mängus simuleerib saaklooma käitumist liikuv pall, pulk vm ese, mida koerale visatakse. Koeral käivitub saagiinstinkt, vallandub tugev annus adrenaliini ning tema keha on pinges. Osadel koertel on kaasasündinud väga tugev saagiinstikt. Need koerad reageerivad sageli kõikidele liikuvatele objektidele erutunult tahtes neid „jahtima“ minna. Nimetatud käitumismustrit esineb näiteks väga paljudel terjeritel. Juhul kui koeral on suur tahe erinevaid liikuvaid objekte taga ajada ning ta muutub sealjuures väga ärevaks ning kontrollimatuks, siis oleks soovitatav pallimänge üldse mitte mängida. Pigem tuleks pakkuda koerale alternatiivseid rahunemist soodustavaid tegevusi.

Võitlusmäng ehk sikutusmäng. Mängus simuleerib saaklooma köis või mõni muu ese, mida koeraomanik sikutab. Sisuliselt on köiega „võitlemine“ koera jaoks sarnane olukord nagu kiskjatel kättesaadud saaklooma tapmine. Kuigi koerad enamasti „võitlevad“ mänguliselt ning ka mängu käigus kuuldavale tulev urin on sageli täiesti süütu eneseväljendamine, peaks koeraomanik kindlasti koera käitumist mängimise ajal jälgima. Vahel juhtub, et mänguline urin muutub kurjaks urinaks. Sellisel juhul ei ole hea mõte koeraga mängu edasi mängida ning lasta tal kogeda agressiivset käitumist. Ehkk tegemist on süütu köiejupiga, mida koer „murrab“, võib käitumismustri sage kogemine kaasa tuua selle kinnistumise ning koer võib hakata sarnaselt käituma ka muudes olukordades.

Nii palli-kui sikutusmängu ajal on koerad tavaliselt väga erutunud meeleseisundis. Seetõttu võib nende mängudega liialdamine kaasa tuua mõne ebameeldiva käitumisprobleemi nagu närimine, pidev haukumine või üles hüppamine. See võib soodustada ka agressiivsuse teket.