Enamik inimesi ei taha tõenäoliselt minna oma koera käppasid nuusutama, seda enam, et kunagi ei saa kindel olla, mille sees nad väljas olles püherdanud on. Kuid paljud neist, kes märkavad, et koerte jalad kipuvad lõhnama maisikrõpsude või popkorni järel, peavad seda lõhna üsna meeldivaks.

Tuleb välja, et see aroom on tõenäoliselt pärit käpapadjanditel elavatelt mikroorganismidelt, eriti bakteritelt nimega Pseudomonas ja Proteus. Kuna varvaste vahel kasvavad karvad pikemaks, leiavad bakterid seal varjupaiga, mis tagab neile kasvamiseks täiusliku keskkonna – sellest siis ka lõhn. Õnneks on see lõhn täiesti loomulik.

Erinevalt meist - karvutest ahvidest, kes higistavad üle kogu keha – higistavad koerad ainult läbi nende kehaosade, mis pole karvaga kaetud. Seetõttu paikneb enamus higinäärmetest koerte käpades ja mõned on ka ninas. Seepärast võidki kuumal suvepäeval avastada, et üle põranda viivad niisked koertejäljed.

See on ka põhjuseks, miks su koer soojal suvepäeval või pärast pikki jalutuskäike pargis istub ja hingeldab, sest üldiselt ei piisa nende jahutamiseks üksnes nahast käppadel ja ninal. Nii toetuvadki nad kehatemperatuuri langetamiseks keelele ja kopsude sisevoodrile, kust niiskus aurustub.

Kuid täpselt nagu inimeste puhul, ei lõhna ka koerte tekitatud higi iseenesest. Lõhna tekitavad higi tarbivad mikroorganismid. Kui oled oma koera käppade lõhna pärast natuke mures, leiad siit mõned vihjed, kuidas see minimaalsena hoida.

Esimene neist on jalataldade pesemine, kuigi tegelikkuses peaks su koer sellega ka ise hakkama saama. Teine on lihtsalt hoolikalt ja järjepidevalt varvaste vahel olevaid karvu trimmida.

Siiski tasub meeles pidada, et veidike lõhna on koerte puhul täiesti normaalne. Jälgi, et käppadel ei esineks ülemäärast lõhna, eritisi ega turset. Sellisel juhul võib olla tegu nakkusega, millega tuleb loomaarsti poole pöörduda. Käpad tasub üle vaadata ka siis, kui koer neid pidevalt näksib või lakub.

Allikas: iflscience.com