Loo turvaline keskkond
Palju õnne! Oled teinud suure ja hästi läbi mõeldud sammu – saad uue pereliikme. Enne kui kass hakkab omapead kõndima, ootab nii teda kui ka kogu sinu peret ees sisseelamise ja kokkukasvamise protsess. Kiisupojad on kojutoomiseks valmis kaheksa kuni kaheteist nädala vanusena. Selleks vanuseks on nad saanud piisavalt emaarmastust, oskavad ise süüa ja on kosunud uudishimulikeks pisikesteks seiklejateks, kes ootavad uue perega kohtumist. Loomaarst Säre sõnul oleks hea, kui kass on koju toomise hetkeks saanud kätte ka oma esimesed vaktsiinid ja kindlasti esimese ussirohu, mida antakse juba kolmenädalaselt.

Mida peaks koju varuma?
Enne veel, kui loom koju tuleb, peaksid üle vaatama, kas sul on kõik olemas, et ta vastu võtta. Tuleks vaadata, millist toitu talle osta. Ole hoolikas ja küsi poes teenindajalt nõu. Kindlasti peaks toit olema kiisupojale eakohane. Toiduga koos on sul vaja osta söögikauss ja joogianum. Samuti on kohe vaja transpordipuuri, millega loom koju tuua. Kui planeerid kassiga jalutamas hakata käima, vajad ka kaelarihma ning trakse. Kodus tuleb üles seada kassi magamisnurk ja liivakast. Tarvis on kammi või harja, millega teda väikesest peale harjutada. Sinu mööbli elupikendajaks on venituse, küünte teritamise ja ronimise post. Soetada tuleks ka kõrvapuhastusvahendid ning hambahari ja spetsiaalne kassidele mõeldud hambapasta.

Mida varem alustada hammaste hooldusega, seda paremini laseb kass seda endaga teha. Kord päevas võiks spetsiaalse hambaharja ja -pastaga kassi hambaid pesta, et hoida ära hambakivi tekkimist.

Kass ja lapsed
Noored loomad on omajagu ebakindlad ja satuvad kergelt sekeldustesse, mistõttu tuleks enne kiisu kojutoomist oma elamine kriitilise pilguga üle vaadata ja see turvaliseks teha. Lastele peaks selgitama, et tegu on elusolendiga, keda ei tohi võtta mänguasjana, ja neid tuleks õpetada kassi õigesti tõstma. Kohe kindlasti tuleks vältida habraste tegelaste kõhu venitamist. Selleks peab kassi tõstma kahe käega, mitte kõhu alt venitades.

Loom vajab kindlasti peidupaika, kuhu pugeda. Hea oleks, kui hangiksid tema jaoks lihtsa kasti, kuhu sisse on pandud mõnus tekk või spetsiaalne pesa. Aseta see oma elamises kohta, kus kiisu saab häirimatult olla ja uue olukorraga harjuda. Kiisudele meeldib, kui see koht on põrandast kõrgemal.

Esimene kohanemine üle elatud, tuleks pisikesele kassipojale ohtralt tegevust leida ja temaga mängida. Esimeste sammude seas on ka liivakastis käimise õpetamine, mille saab kass kiirelt selgeks.

Lõngakera müüt
Öeldakse, et mäng on väga oluline nii kassi sotsialiseerumise kui ka tema edaspidise arengu jaoks. Üks suur müüt, mida oleme lasteraamatutest näinud, on lõngakera tagaajamine. Loomaarsti vaatenurgast on see väga halb ja ohtlik tegevus. Mängust tekkivad lõngajupid on äärmiselt ohtlikud võõrkehad, mis põhjustavad kassi seedetrakti sattudes seedehäireid ja nende eemaldamiseks võib isegi operatsiooni vaja minna. Mängimiseks võiksid olla mänguhiired ja toki otsa meisterdatud mänguasjad, millega saaks kassiga aktiivselt mängida.

Loomaarst viib kurssi
Pärast paaripäevast sisseelamist tuleks koos kassiga võtta ette loomaarstivisiit, kus loom üle vaadatakse. Selle käigus õpetab loomaarst, kuidas kiisu hambaid pesta ja kõrvu puhastada. Ühtlasi vaatab ta üle, millal ja kuidas kassi vaktsineeritakse. Samuti koostab arst sise- ja välisparasiitide tõrjeplaani.

Transpordipuur võiks jääda koos mõne mänguasjaga kodus lahtiselt seisma, et kass saaks sellega harjuda ja sisse-välja käia. Vahel võib ka maitsvaid toidupalasid kassile just transpordipuuris anda. See aitab loomal oma transpordivahendiga harjuda. Kui kassipoeg arsti juurde või maale minnes pisikese puuri sisse kinni pannakse, võib see suurt traumat ja segadust tekitada. Ei ole vaja, et loom loomaarsti juurde jõudes suures stressis oleks.

Ohud
Stepslis olevad juhtmed võiksid kindlasti olla maast pooleteise meetri kõrgusele tõstetud. Elektrilöök on kassipoegadele suur oht. Samuti tasuks blokeerida kõikvõimalikud ligipääsud ohtlikele asjadele. Kontrolli üle, et uksed ja aknad oleksid korralikult kinni. Väga ohtlikuks võib osutuda ülevalt poolavatud aken – sinna vahele võib kass tõsiselt kinni jääda ja eluohtliku vigastuse saada.
Korja ära ohtlikud esemed, nagu teravad noad, käärid, nõelad ja kruvid. Paiguta oma välisjalanõud kappi, sest kunagi ei tea, milliseid tundmatuid baktereid, viiruseid või parasiite need tuppa võivad tuua. Vaata üle, et su kodukeemia oleks kindlas kohas, näiteks kapis luku taga, sest vahel võib magusa maitsega keemia isegi väikeses annuses surmavalt mürgine olla.

Lõpuks revideeri toataimi, mis võivad olla toksilisemad kui sa arvad. Uudistav kiisupoeg võib närida toataimi, mis on kergelt ligipääsetavad, ja saada neist mürgituse. Isegi lõikelilled, nagu liiliad, võivad olla surmavad.

Levinud mured arsti juures
Veterinaar Heli Säre nimetab oma praktikast kõige tavalisemaid juhtumeid, mille tõttu inimesed juba väikese kassiga arsti juurde satuvad. Üks suuremaid murekohti on seedehäired. Loomulikult soovid sa oma kassile parimat ning seetõttu tahad teda poputada ja hea-paremaga toita. Maakeeli söödetakse kass lihtsalt üle.

Teised levinud arstivisiidi põhjused on võõrkehad või kõhulahtisus, mis tuleneb parasiitidest, samuti traumad.

Ühine seiklus algab
Kui kiisu saabub, ole valmis paariks unetuks ööks. Oma ema juurest lahkunud kiisupoeg võib lähedust igatseda ja kui sa ei soovi tekitada voodis magamise harjumust, tuleks temaga esimesed paar ööd koos üleval olla ja vajadusel mängida või talle seltsi pakkuda. Kõige olulisem on see, et teil oleks koos lõbus. Kiisu tundmaõppimine ja emotsionaalse sideme loomine on kassi võtmise lõbus osa.

Jaga
Kommentaarid