Kui sulle meeldib oma kodu lõhnastada, siis kasuta looduslikke lõhnasid ja õlisid, mis sinu kassi ei häiri. Need allolevad kaheksa lõhna ei tekita kassides küll vastikust, kuid ei pruugi igale kassile ühtmoodi hullutavana mõjuda. Nii nagu inimestele, ei meeldi ka kassidele täpselt ühesugused lõhnad. Ka neil on omad lemmikud.

Naistenõges

Naistenõges on taim, mis ajab kassid lausa pööraseks. Nuusutades naistenõgest, kass tavaliselt lakub seda, näksib lehti, hõõrub ennast taime vastu, tema süljeeritus suureneb ja kass hakkab näuguma. Saladus on taime lehtedel, vartes ja seemnekaunades olevates eeterlikes õlides, mis matkivad kasside õnneferomoonide toimet ja stimuleerivad ajus neid retseptoreid, mis just selliste feromoonide toimele regeerivad. Sellest on ka inimestele kasu. Loe lisa SIIT.

Oliivipuu

Ka oliivipuule iseloomulik lõhn tõmbab kasse ligi. Nagu ka naistenõgese puhul, hakkab kass tavaliselt seda lakkuma, lehti näksima, end taime vastu hõõruma jne. Sel lõhnal on kergelt narkootiline mõju. On kasse, kes reageerivad vaid olivipuu lehtedele, kuid on ka neid, kes on huvitatud ka oliividest ja oliiviõlist. Teaduslikult ei ole ära tõestatud, et see lõhn mõjub kassile lõõgastavalt, küll aga mõjutab see nende kesknärvisüsteemi, muudab kassid aktiivsemaks ja mängulisemaks.

Lavendel

Lisaks inimestele, meelitab lavendli aroom ligi ka kasse ning mõjub neile rahustavalt. Siiski ei ole lavendlile iseloomulik aroom sedavõrd intensiivne, kui on näiteks naistenõgese oma, mistõttu ei pruugi kõik kassid selle vastu ühtviisi suurt huvi üles näidata. Kui sinu kassile näib lavendel meeldivat, võid seda kasutada ka ruumide lõhnastamiseks. Sel on lõõgastav mõju ning selle aroom võib aidata uuel loomal kergemini kohaneda.

Lavendlil on rahustav mõju.

Tüümian

Tüümian on meeldiva lõhnaga, kuid lisaks sellele, on see kassi tervisele ka kasulik. Tänu oma rahustavatele ja põletikuvastastele omadustele aitab tüümianit sisaldav lahus ravida kassi põletikulisi ja ärritunud silmi. Samuti aitab see äreval kassil rahuneda ja leevendab allergiat.

Palderjan

Suurem osa kassidest lausa jumaldab palderjani lõhna! See on ainus taim, mis võib kassi ergutada. Palderjani lõhn julgustab kassi mängima, end liigutama ning üldiselt hästi tundma. Palderjan ei ole sõltuvust tekitav ning ei kahjusta kassi ka siis, kui ta selle kuivanud lehti näkitseb. Võid isegi osta palderjaniga immutatud või maitsestatud mänguasju ja maiustusi.

Münt, basiilik ja piparmünt

Münt, basiilik ja piparmünt kuuluvad samasse perekonda kui naistenõges. Seetõttu ei ole üllatav, et ka nende maitsetaimede aroom kasse ligi tõmbab. Ka neid nuusutades, käituvad kassid õhtelugu sarnaselt. Nad tahavad taime lakkuda, selle lehti näksida ning end taime vastu hõõruda.

Kas sa oled teinud kindlaks, mis on sinu kassi lemmiklõhn? Jaga vastuseid ka meiega!

Allikas: animalwised.com