Üks sagedasemaid põhjuseid, miks koerad ära jooksevad on igavus. Tihtilugu on probleemiks liiga vähene tähelepanu, mida oma lemmikloomale osutame. Kui koeral on energiat üle, siis ta läheb ja otsib endale tegevust. Koeral on tunded ja vajadused ning kui omanik neid ei rahulda, jookseb koer ära ja otsib vajaka jäänud tähelepanu mujalt.

Õnneks on selle probleemi lahendamine tegelikult üsna lihtne. Vaja läheb vaid aega ja tahtmist murega tegeleda. Pühendades oma loomale piisavalt aega ja tähelepanu, on tõenäosus, et ta ära jookseb palju väiksem. Kui koer saab kõik eluks vajaliku kodust kätte, ei ole tal ka põhjust ära joosta. Koerale tuleb seada kindlad reeglid ja piirid, kuid teha ka selgeks, et ta on hoitud ja armastatud pereliige.

Mängi ja tegele temaga.

Ennetustöö on oluline. Käi oma koeraga igapäevaselt jalutamas ja tegele temaga. Jalutuskäikudel paku talle võimalust nuuskida, kaevata ja teha muid loomuomaseid tegevusi. Need väsitavad koera ja hoiavad eemal ka stressi ning käitumisega seotud mured. Nuuskimine ja nuuskimismängud mõjuvad koerale rahustavalt ja väsitavad teda vaimselt. Kui sa oled koeraga kord juba jalutama läinud, siis võta see aeg ja lase tal rahulikult kõik huvipakkuvad postid ka üle nuusutada. See on viis, kuidas koerad omavahel suhtlevad. Oluline ei ole ainult distants, mida sa koeraga jalutades läbid, vaid see, kui palju informatsiooni ja emotsioone koer sellelt jalutuskäigult endaga kaasa võtab. Kui sa elad linnas, siis vii oma lemmik aeg-ajalt ka loodusesse. Loodus on koera jaoks loomulik keskkond, seal ei ole nii palju ärriteid ja koer tunneb end seal õnnelikuna.

Leia erinevaid viise, kuidas anda lemmikule mõista, et ka tema perekonna tähtis liige.

Võta aega loomaga mängimiseks. Ka kiire elutempo juures või halbade ilmade korral nõuab koer oma osa. Harrasta koos koeraga mõnd koeraspordiala, mängi temaga ja võta aega ka niisama kodus oma lemmikloomaga olemiseks. Halva ilma korral võid proovida ka kodus midagi põnevat teha, näiteks õpeta talle mõni trikk või anna koerale mõni arendav mänguasi, kuhu saab maiused sisse peita. See väsitab teda vaimselt. Võimalusi on palju. Leia viise, kuidas anda lemmikule mõista, et ka tema on tähtis osa perekonnast. Teil tekib väga hea omavaheline klapp ja tõenäosus, et koer otsustab küla peale seiklema minna on kordades väiksem.

Kõige enam kipuvad lemmikloomad plehku panema just kevadhooajal, mil loodus tärkab, metsloomad muutuvad aktiivsemaks ja kõik on uus ning huvitav. Seda tajuvad ka lemmikloomad, kes tahavad ümbritsevat maailma avastama tormata. Kui hulkumine on koerale juba harjumuseks saanud, ta on suure vabadusega ära harjunud ja alati iseseisvalt liikuda saanud, siis nõuab selle harjumuse ümber treenimine palju vaeva ja tööd. Koer õpib, et elu väljaspool aeda on huvitavam ja teda ei saa kindlasti karistada enam siis, kui ta tagasi koju jõuab. Selline pagemine on samuti elukeskkonna muutuse korral küllalt sagedane nähe – näiteks maalt linna kolides, pererahva abiellumise, lahutuse või lapse sünni korral.

Piiritle oma aed

Veendu, et aed, kus lemmikloom viibib, on turvaliselt piiritletud. Kontrolli aeg-ajalt krundi piirid üle, sest lemmik võib ka auke kaevata ja aia alt läbi pugeda. Võib-olla on vaja ka kõrgemat aeda, sest on tõuge, kes hüppavad ilma vaevata üle ka väga kõrgest piirdeaiast. Hoidu hüppelauana kasutatavate esemete paigutamisest aia lähedale.

Hoia lemmikul silm peal

See on vaid hetke küsimus, kui ta võib silmapiiri taha elu avastama minna. Tihtilugu satub ta jalutuskäigul mõne huvitava lõhna otsa ja juba ta läinud ongi. Koera haistmismeelega me võistelda ei suuda. Ainus, mida sina teha saad, on oma koera pidevalt jälgida. Tegele temaga ka jalutuskäikude ajal, kutsu aeg-ajalt juurde ja premeeri. Võid vahel ka mõne puu taha peitu pugeda ja lasta koeral end otsida, nii õpib koer sind pidevalt silmanurgast jälgima. Kui sina oled huvitavam kui ümbritsevad lõhnad, püsib koer juures. Eriti ettevaatlik tuleb olla aga emase koeraga, kel on jooksuaeg. Koera ürgsete instinktidega me võistelda ei saa. Kui koeral on jooksuaeg, jaluta temaga rihmas, nii väldid sa ohtlikke ja ootamatuid olukordi.

Kiibista loom ja märgista tema kaelarihm

Oluline on lemmikloom ka ära kiibistada ja registrisse kanda. Seadusandlus näeb seda ette, ja põhjusega, hulkuma läinud kiibistamata looma on raske tagasi saada. Koeral peaks olema ka märgistatud kaelarihm, millel on omaniku kontaktid loetavalt kirjas. Kui keegi uitama läinud looma leiab, saab ta kaelarihmalt leitud numbrile kohe helistada, sest kiipi ise kontrollida ei saa.