Koerad võivad olla väga ettearvamatud loomad. Isegi siis, kui tegemist on kõige sõbralikuma ja armsama koeraga, võib õnnetusi juhtuda ja koerad omavahel purelema minna. Ka kõige hoolsamad omanikud võivad end leida olukorrast, kus lemmikloom on saanud teise koera käest hammustada. Mida siis teha?

Iga hammustushaavaga tuleb pöörduda loomaarsti poole!
  • Kõigepealt jää ise rahulikuks ja hinda olukorda.
  • Kui koer on võimeline kõndima, lase tal seda teha ja rahuneda.
  • Samal ajal tee esmane ülevaatus, tuvasta haavad ja vaata, kas on näha ka verejooksu.
  • Kui koer kõndida ei suuda, tuleb ta võtta sülle. Ole ettevaatlik, sest hirmunud ja haavatud koer võib hammustada ka omanikku!
  • Püüa saada teise koera omanikult nii palju infot kui võimalik: vaktsineerimised, haigused, kontaktandmed. Mida rohkem infot sul on, seda parem.
  • Väga aktiivse verejooksu puhul tuleks haav ajutiselt kinni siduda või survestada seni, kuni lemmik jõuab arsti juurde.
  • Hammustuse puhul on igal juhul oluline loomaarsti poole pöörduda! Tee seda nii kiiresti kui võimalik, sest ka väiksemast torkehaavast võib kudedesse sattuda baktereid, millest hiljem tekib abtsess või tugev põletik. Meeles peab pidama ka seda, et hammustused on väga valusad ja esmapilgul ei pruugigi turset, muljumist või närvikahjustust märgata.
  • Sõltuvalt haava suurusest, asukohast ja looma enesetundest otsustab loomaarst edasise ravi suhtes.


Mõelda tuleks ka kahjunõude esitamisele, sest nii karistusõiguslik kui ka tsiviilõiguslik baas ohvri kaitseks on olemas. Vastutajaks on alati agressiivse looma omanik või muu vastutav isik ning vastutus kaasneb ka tegevusetuse korral. Lisainformatsiooni selle kohta leiad informatsiooni Eestimaa Loomakaitse Liidu kodulehelt.

Loomaarst Sirli Rajas toonitab ka seda, et vähendamaks ja vältimaks riske, mis hammustushaavadega kaasneda võivad, tuleks oma koer rihmas hoida. Kindlasti tuleks seda teha rahvarohketes kohtades, kus liigub palju koeri ning on ka teisi ärriteid. Rihm võimaldab ohu korral oma lemmik teisest eemale hoida. Lisaks sellele on oluline üle vaadata ka oma koera vaktsineerimiste ajalugu ja teha kindlaks, et koer oleks ikka korrektselt vaktsineeritud.