Praegusel suvisel aastaajal on puukide levik eriti intensiivne ja hoolimata sellest, et puukide ohtlikkusest on pidevalt juttu, näeb loomaarsti sõnul puukidega seotud juhtumeid kliinikus igapäevaselt. "On inimesi, kes ei tea, mida puugiga teha ja kui ohtlikud puugid ikkagi on," tõdeb ta.

Haigused on ohtlikud ja võivad jätta aastatepikkuseid või isegi eluaegseid tüsistusi.

Puuke võib oma lemmikult leida juba varakevadel ja nüüd on levik juba väga intensiivne. Eestis esineb kaks puugiliiki: võsapuuk (Ixodes ricinus) ja laanepuuk (Ixodes persulcatus). Puugid levitavad koertele enamasti kahte haigust, milleks on borrelioos ja anaplasmoos. Mõlemad haigused on küllalt tõsised ja võivad jätta aastatepikkuseid või isegi eluaegseid tüsistusi. Koerte kaitsmiseks peab kasutama puukide vastast tõrjet, seda tuleks teha varakevadest kuni hilissügiseni.

Puukide tõrjumiseks on koertele erinevaid võimalusi, on turja nahale manustatavad tilgad, suu kaudu antavad tabletid, kaelarihmad ja spreid. Seda, milline just sinu lemmikule sobib, saab koeraomanik ise valida. Loomaarstilt ja kliinikust võib alati nõu ja soovitusi küsida.

Mida teha siis, kui leiad oma koeralt puugi?

  • Puuk tuleks eemaldada nii kiiresti kui võimalik, mida kauem on puuk koera külge kinnitunud, seda rohkem on aega bakteritel levida puugilt koera organismi ja seda suurem on oht nakatuda.
  • Puuk tuleks eemaldada kasutades spetsiaalset eemalduskonksu või pintsette, haarates puugist võimalikult naha lähedalt ja puuki kergelt keerates.
  • Puuki ei tohi eemaldada sõrmedega, nii on oht ka ise nakatuda (kätte võib igaks juhuks panna ka kummikindad). Ära puuki pigista!
  • Enne puugi eemaldamist ei tohiks kasutada õli, seepi, piiritust vm ainet, sest see soodustab bakterite kandumist koera organismi.
  • Peale puugi eemaldamist võib hammustuskoha desinfitseerida.
  • Eemaldatud puugid peab hävitama.
  • Hammustuskohta tuleks jälgida, kui sinna tekib punetus, turse või nõretus, siis peab ühendust võtma loomaarstiga.
  • Kui nakatumine on toimunud, avalduvad kliinilised sümptomid alles mitu nädalat peale puugihammustust. Kui märkate isutust, loidust, lonkamist või mõnda muud haigestumise tunnust, tuleks koheselt kontakteeruda loomaarstiga.
Spetsiaalne puugikonks
Kui koer ei taha süüa, on loid, lonkab või on muud moodi õnnetu, pöördu kohe loomaarsti poole!
Kuidas puugihammustusi vältida?

Puugitõrjevahenditega tee algust juba enne puugihooaega ja kasuta neid kõikidel lemmikloomadel samaaegselt. Kontrolli oma koera karva regulaarselt ja tee seda kindlasti peale igat jalutuskäiku. Kammi tema karvastik läbi, puhasta prahist ja eemaldada veel kinnitumata puugid. Kammimine aitab pisikesi puuke märgata. Jalutuskäikudel püüa vältida kõrget rohtu ja madalaid põõsastikke, seal on puuke kõige enam.