Diegol on Corpore tiimis tähtis positsioon. Talle on kontoris eraldatud lausa isiklik tugitool, kus oma koeramõtteid mõlgutada ja vajadusel sõna sekka haugatada. Ka aknalaual meeldib talle olla. Diego teab väga hästi, kes kus elab, millises majas töötab või kellega käib. Aknalaual ümbruskonda jälgides on talle linnarahva tegemised teada vaat et veel enne, kui nood ise neist teada saavad.

Algselt koosolekuruumi planeeritud toolid on nüüd koerte omad.

Kuid nüüd on Diegole tekkinud ka üks konkurent. Tema ei ole enam Corpore tiimi kõige tähtsam neljajalgne nina, vaid peab tähelepanu jagama ka ühe teise hurmuriga. Umbkaudu aasta tagasi liitus ettevõttega ka Nacho. Armsa välimuse ja lustliku loomuga aastaseks saav corgi on inimestele külje alla pugemises osav. Corpore kontori uksest sisse astudes on need kaks koera platsis. Diego ja Nacho jooksevad uksekella peale kohe kohale. “Nad täidavad meil vahel ka valvekoera rolli,” sõnab Corpore partner Janno Toots, kel on endal kodus hoopis kass. “Nimetame neid staar- või nooremkonsultantideks,” lisab ta. Diego ja Nacho on viisakad koerad, ukse tagant ei kostu mitte ühtegi haugatust, selle asemel jõllitavad nad külalisi hoopis saba liputades. “Mingi uus mängukaaslane tuleb!” võivad nad seal ukse taga seistes mõelda.

Shiba inu on tõug, kes kasvatab ka oma omanikku.

Diego, kes näeb välja nagu kaval ja kangekaelne rebane, on Vootele esimene koer. Olgugi, et seda tõugu esimeseks koeraks ei soovitata, sest tegemist ei ole just kõige kergemini koolitatava lemmikloomaga, siis Vootelel on olnud temaga põnev. Koer on ka teda ennast väga palju kasvatanud. “See oli igal pool kirjas, et shiba inu ei sobi algajale, aga ma mõtlesin, et koer on koer, mis see siis ära ei ole” räägib Vootele ja meenutab, et selle tõuni jõudis ta üsna juhuslikult ja emotsiooni ajendil. Koera võtmise soov oli tal juba ammu, kuid shiba inu kohta ta palju ei teadnud.

Shiba inu on pooleldi nagu kass ja pooleldi nagu koer. Ta on parajalt isepäine ja huvitav loom, kes ei ole niisama lihtne pailaps, vaid nõuab omanikult ka konkreetsust ja järjepidevust. “Kutsikakooli eksamil tegi ta kõik asjad ära, aga mitte sel ajal, kui mina ütlesin, vaid ikka endale sobival ajal,” meenutab Vootele. Nüüd on Diego juba 2,5-aastane, kuid seesama kapriissus on temas säilinud. Ta testib Vootelet mitu korda, enne kui lõpuks kuuletub.

Äsja aastaseks saanud Nacho hakkas kontoris käima juba kolmekuusena. Isabel oli endale alati corgit tahtnud ja ka nimi oli talle juba välja valitud. Miks just Nacho? Sellepärast, et kui Isabel kinos käis, sõi ta alati nachosid. Kogemustega koeraomanikul on plaan Nacho kõrvale veel teinegi corgi võtta, kindlasti must ja nimeks kindlasti Batman.

Corpore kontoris on koerad käinud juba ajast, mil büroo veel Lauteri tänaval asus. Viimased poolteist aastat on nad olnud selle kommunikatsioonibüroo lahutamatuks osaks. Kõik armastavad koeri, nii oma töötajad kui ka kliendid. Isabel ja Vootele on ühel nõul, et koerad aitavad sulatada jääd ja luua klientidega sooje suhteid. Nad tekitavad elevust ja loovad kohe vabama õhkkonna. “Nii mõnigi klient on mult isegi Diego kasvataja nime küsinud, et siis selle tõu kohta edasi uurida,” meenutab Vootele.

Ka Corpore kontoriruumidest väljaspool toimuvatel kliendikohtumistel käivad koerad tihtilugu kaasas, peamiselt just Diego. Diego võetakse alati niivõrd hästi vastu, et kui Vootele nüüd ilma koerata kohale läheb, ollakse pigem juba pettunud. “Samal ajal kui mina koosolekul istun, jookseb Diego mööda maja ringi ja teeb oma Diego-asju,” sõnab Vootele ja räägib, et peale koosolekut algab siis alati suur operatsioon “Leia Diego”. Enamasti leitakse ta kontori kööginurgas menetlemast.

Nacho ja Diego käivad tööl igapäevaselt ja probleeme ei ole seni veel tekkinud. “Saime kohe aru, et erinevalt kassist on koera keerulisem päevaks üksi jätta,” sõnab kassiomanik Janno ja tõdeb, et koertega on tore koos töötada. Nendega saab tegeleda, pai teha või mänguasja visata. Kui koeri kontoris pole, tunnevad kõik nendest puudust.

Aastaga on ka Diego ja Nacho omavahel nii kokku kasvanud, et kui üht neist mingil põhjusel kontoris ei ole, on õhkkond kohe teine. Kui Diegot ei ole, on Nacho kurb ja vastupidi. “Nachoga jõuame tööle tavaliselt esimesena ja kui Vootele koos Diegoga tunni aja jooksul kohal ei ole, hakkab Nacho vaikselt nutma,” räägib Isabel, “Nacho ootab Diegot väga.”

Vähemalt pool oma päevast veedavad koerad mängides ja teineteist taga ajades. Kuna Diegol on natuke pikemad jalad ja ta jõuab natuke kauem ja natuke kiiremini joosta, siis hakkab Nacho kaotatud vahemaad mingil hetkel oma häälega kompenseerima ja nii võib mängumadin vahel ka päris häälekaks kujuneda. Nalja saab ka. “Kuna Diego keskendub tavaliselt pigem sellele, kus Nacho on, mitte sellele, kuhu suunas ta parasjagu jookseb, siis kostub kontoris aeg-ajalt ka kõmakaid, siis on teada, et keegi tegi väikese valearvestuse ja ei võtnud kurvi välja,” räägib Vootele ja tõdeb naljatledes, et on juhtunud ka seda, et Diego jookseb lihtsalt peaga vastu ust. Alati ei saa seda vältida, sest ega koerad trajektoori paika panemisele aega ei kuluta.

Koeraga tööl käies on lõunane jalutuskäik garanteeritud.

Õnneks on kontor avar ning maas vaipkatted, mistõttu on koertel seal hea ringi trallida, kodus on nad pärast väga rahulikud. “Tööl veedame ju väga suure osa ajast, on kahju, kui koer peab lihtsalt kodus istuma,” on Vootele kindel. Just sellepärast hakkaski Diego kontoris kaasas käima. “Kui koerad terve päeva hängivad ja mängivad, siis Diego jõuab koju ja kukub kohe magama. Ta on selline kassi iseloomuga, suure osa ajast ta lihtsalt lebotab,” tõdeb Vootele.

Kontoris kaasas käivatel koertel on veel teisigi plusse. Lõunane jalutuskäik on garanteeritud, sest lõunasöögikoht tuleb valida selline, et ka koer saaks jalutatud. “Stressi maandavad nad ka kindlasti, tuleb ette, et üks või kaks koonu ilmub koosolekuruumi klaasseina taha, sel ajal kui ruumis töist juttu aetakse. Aga sisse nad ei pääse,” sõnab Janno, “üldiselt hoiavad koerad ikka omanike ligi.” Ei ole keegi seal ettevõttes selle poolt, et lemmikloomad peaksid kodus olema. Kümneliikmeline tiim armastab oma neljakäpalisi nooremkonsultante väga. Nad on head suhtekorraldajad.


Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitmeid artikleid, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT . Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.