Sügiselt niisked ilmad panevad koerte immuunsüsteemi proovile. Sagenevad kennelköha kaebused ja koeri kimbutavad tavapärasemast enam ka paljud teised ülemiste hingamisteede viirushaigused. Esineb seedeprobleeme ja põiepõletikku. Sügiseti levib ka väga ohtlik leptospiroos, mis võib osutuda eluohtlikuks.

Kuidas koera immuunsüsteemi tugevdada, et organism haiguste ja viirustega võitlemisel hätta ei jääks?

1. Vaktsineerimine. Tee kindlaks,et su koer on korralikult vaktsineeritud. Vaktsineerimine on kõige tähtsam samm haiguste ennetamiseks. Eestis on lemmikloomade marutaudi vastu vaktsineerimine kohustuslik. Koeri vaktsineeritakse Eestis ka katku, nakkusliku maksapõletiku, parvoviirusinfektsiooni, kennelköha mõnede tekitajate ja leptospiroosi vastu.

Kui koeraga käiakse näitustel, võistlustel või on kontakt teiste koertega sage ja pidev, siis on soovitatav vaktsineerida koeri ka ninakaudse kennelköha vaktsiiniga. Selle kohta saab lisa küsida oma loomaarstilt.

2. Ussirohi. Lisaks vaktsineerimisele tee kindlaks, et koer on saanud korralikult ussirohtu. Siseparasiitide esinemine nõrgestab koera immuunsust ja ta on viirushaigustele vastuvõtlikum. Profülaktiliselt antakse koerale ussirohtu neli korda aastas (kord kvartalis). Vajadusel sagedamini (näiteks kui loomal on parasiidid või nende munad esinevad roojaproovis).

3. Välisparasiitide tõrje. Ka välisparasiitidega nakatumine nõrgestab koera immuunsust. Seega lisaks ussirohule tuleks teha kindlaks, et koer on kaitstud ka välisparasiitide (kirbud, puugid, sügelislestad, täid, väivid) vastu.

4. Täisväärtuslik toit ja õige toitumine on samuti olulisel kohal. Nii nagu inimeste, peab ka koerte toit olema täisväärtuslik ja vastama koera energia ja toitainete vajadusele.

5. Toidulisandid, pre-ja probiootikumid. Immuunsuse tugevdamiseks on saadaval ka erinevaid toidulisandeid. Neid on nii vedeliku, tablettide kui ka kapslite kujul. Samuti aitab pre- ja probiootikuide regulaarne andmine koera immuunsust tugevdada. Enne toidulisandite või pre-ja probiootikumide andmist peab konsulteerima oma loomaarstiga, sest koera organism erineb inimeste omast ja õige manustamine on väga oluline.

6. Pese oma käsi peale teiste koertega kokku puutumist. Võimalusel väldi ka koerte jalutusplatse ja piirkondi, kus liigub väga palju teisi võõraid koeri, kelle tervise seisukorrast sul aimu ei ole.

7. Hoia oma koer soojas ja kuivas. Erilist tähelepanu pööra koertele, kelle karvastik on väga õhuke ja lühikene. Sellisel juhul võiks tuulistel, vihmastel ja külmadel ilmadel õue käies kasutada vihmakindlat jopet ning pärast jalutuskäiku koer ka ära pesta ja kuivatada. Tähelepanu tuleks pöörata ka õues elavate koerte karvastikule. Selleks, et koer püsiks soojas peab tema karv olema puhas ja korras. Koera karva tuleb regulaarselt hooldada, õuekoerte puhul tuleks seda teha minimaalselt kaks korda aastas.

Karvahoolduse kohta loe lähemalt SIIT.