Rahvusvahelise Loomade Heaolu Fondi (IFAW) andmetel nuusib borderkolli ja kollide ristand nimega Bear Uus-Lõuna-Walesi Northern Riversi piirkonnas otsingu- ja päästeoperatsioonide ajal elusaid koaalasid välja.

„IFAW spondeerib spetsiaalselt koaalade avastamiskoera Beari, kuid on ka teisi koeri, kellega Queenslandi Sunshine Coasti ülikool koostööd teeb. Mõned neist on koolitatud lõhna järgi koaala väljaheiteid leidma, samas kui Beari treeniti koaalade karvkatte lõhnaga, mille abil ta suudab elusate koaalade asupaika tuvastada,“ ütles IFAW pressiesindaja Clare Sterling CNN-ile.

Bear tundis elavate koaalade lõhna põlisrahvaste kaitsealal Ngunya Jargoonis, kus elas 20–40 koaalat, enne kui metsatulekahju hävitas 85% selle 1000-hektarilisest pindalast.

„Bear näitas märke, et piirkonnas on kindlasti elusaid koaalasid, mis on paljulubav,“ seisis postituses.

Sterling ütles CNN-ile, et Bear on päästekoer, kelle energiline temperament tähendab, et ta sobib ideaalselt avastamiskoeraks.

„Noore, intelligentse ja energilisena muutis just Beari ülekeev energia ta lemmikloomaks vähem sobivaks ja oli ajendiks, miks varased omanikud ta ära soovisid anda. Nii et koaalade avastamiskoeraks koolitamine annab talle ka turvalise tuleviku,“ ütles Sterling.

Teine avastamiskoer Taylor aitas kolme päeva jooksul leida Port Macquarie’s kaheksa koalaat, nende seas ühe ema pojaga, rääkisid CNN-ile Ryan ja Jennifer Tate firmast Tate Animal Training Enterprises.

„Kolmel korral istus ta otse elavate loomade all (nende seas ema ja poeg), ja mitmel korral kutsus ta meid kohale, kui oli leidnud värskeid väljaheiteid. Teavitasime koaala-eksperte, kes seejärel puuvõradest ellujäänud loomi otsisid,“ kirjutasid nad Facebooki postituses.

Taylor on 4-aastane springerspanjel, kes on viimased kolm aastat töötanud kutselise kaitsekoerana, otsides koaalasid ja teisi kohalikke loomi, rääkisid nad CNN-ile.

„Hiljuti aitasime Koaalahaiglal ja Port Macquarie’ linnavolikogul leida vigastatud või hätta sattunud koaalasid nende maastikutulekahjude äärealadel, viies nad ohututele aladele või haiglasse ravile,“ ütlesid Ryanid.

Loomaekspertide sõnul kardetakse, et Uus-Lõuna-Walesi põlengutes võis hukkuda üle 350 koaala.

Allikas: edition.cnn.com