Aastavahetus on kohe käes ja kellel on koer, kes pauke kardab, see teab, et aasta lõpp võib olla looma jaoks äärmiselt stressirohke. Paugukartlikud koerad võivad hirmust paanikasse sattuda ja isegi põgeneda.

Kuidas oma koera aidata ja mida teha, et aastavahetus mööduks koera jaoks võimalikult rahulikult?

Koera võiks juba varakult nende helidega harjutama hakata. Detsembris, kui esimesed paugud kõlama hakkavad, tasub koerale ilutulestikuga positiivse seose luua, näiteks temaga siis mängima hakata või pakkuda loomale lemmikmaiuseid ja teda premeerida. Samuti on olemas erinevaid helisalvestisi, mida võib aegsasti kasutama hakata, et koer eriliste ja teistsuguste helidega harjuks ja tema tundlikkus nende vastu väheneks.

Loomaarsti käest või loomakliinikust tasub uurida ka erinevate rahustavate preparaatide kohta. Koertele on olemas erinevaid tablette, kaelarihmasid, söötasid ja ka spreisid, mis stressi vähendavad.

Veendumaks, et antud preparaat koera peal toimib, soovitan seda proovida juba varem, sest nende mõju võib olla igale koerale erinev. Samuti on preparaate, mida peab maksimaalse toime saavutamiseks mingi aeg juba kasutama.

Soovitusi aastavahetuseks:

  • Jää koos koeraga aastavahetuseks koju ja loo talle seal võimalikult turvaline ning mugav olemine. Õuekoerad lase aastavahetuseks tuppa. Kui seda ei ole võimalik teha, siis kontrolli, et koeral on kiip ja et see on ka lemmikloomaregistrisse kantud. Igaks juhuks võiks koera kaelarihma külge kinnitada ka oma kontaktandmed.
  • Kui koeraga koju jääda ei ole võimalik, tee lemmikloomale koju mõnus ja turvaline pesa. Koerale, kes armastab puuris magada, võib pesa teha sinna sisse. Kata puur tekiga kinni ja tõsta see akendest nii kaugele kui võimalik. Sulge kõik aknad ja tõmba kardinad ette.
  • Õues jalutades hoia koer alati rihma otsas.
  • Päeval paku koerale tegevust. Väsita ta ära, et lemmikloom oleks õhtu saabudes võimalikult rahulik ja unine.
  • Pauke võib summutada muusikaga. Pane see õhtul kodus mängima. Paukude summutamiseks võib kasutada ka muid helisid, näiteks televiisorit.
  • Südaööl võib koeraga mängida või anda talle lemmikaiuseid. Koer, keskendudes millelegi muule, ei pruugigi paugutamist tähele panna.
  • Ignoreeri koera ärevat käitumist, ära pahanda temaga, sest see võib stressi veelgi süvendada.
  • Jää ise hästi rahulikuks, sest omaniku ärevust tunnetab ka koer.

Soovin kõigile rahulikku aastavahetust! Hoidke oma lemmikuid!