Kiviõlis Kesk tänaval asuva kortermaja ühistu esimehe Ilmar Kivimäe poole pöördus napsine mees palvega anda sidet, millega oma koera kaela siduda. "Ta väitis, et koera on pussitatud. Ju ta teadis, et olen meditsiiniga kokku puutunud ja seetõttu otsis abi. Ise oli ta juhtunu tõttu natuke õnnetu ka," rääkis Kivimäe, kes kutsus seepeale kohale Loomapäästegrupi.

Lääne-Virumaal elav grupi liige Erko Elmik kihutas olukorda kontrollima ning leidis eest napsitava seltskonna koos kutsikaohtu koeraga, kellel side kaela ümber seotud. "Loom oli kõigiga sõber, aga ühte meest kartis nagu tuld," kirjeldas grupi asutaja Heiki Valner. Kabuhirmu tekitajaks oli tema sõnul koera peremees Anton ise. "Erko süles olles hakkas koerake eelkõige ühe mehe lähenedes värisema kui haavaleht tuule käes. Mehe käevibutuse peale loomake aga lausa kangestus. Need on pisikesed detailid, mida loomapäästegrupi vabatahtlikud alati jälgivad. Me kuulame looma, mitte inimese juttu, mis on reeglina alati loomaarmastust ülistav," ütles Valner.

Peol viibinud seltskonna jutu järgi polnud see ainus kord, kui peremees koerakese kallal vägivallatsenud oli. "Minule ta midagi rohkem ei selgitanud ja ma ei hakanud rohkem küsima, kuna ta oli ilmselgelt joobes," märkis Kivimäe, kelle sõnul koer eluohtlikus seisundis ei olnud ning inimeste vahel ringi jooksis. Seega pidas ta oma moraalseks kohuseks teavitada just loomakaitsjaid.

Noahaavadega koer Kiviõlis

Koer toimetati loomade kiirabi kliinikusse, kus tal tuvastati hulgitorkehaavad pea ja kõri piirkonnas, ent õnneks selgus, et elutähtsaid funktsioone noahoobid kahjustanud ei olnud. "Haav oli paha, aga loomalapsel vedas, sest hingamise-, söögi- ja vere juhtumise torud, närvijuhtmestik ja kõik muu oluline polnud pihta saanud. Tundub, et äkki ei löödudki teda, vaid hoopis taheti noaga kõri läbi lõigata? Pähe vist siiski löödi, sest ka seal olid paar haavakest," tõdes Valner.

Loomapäästegrupp tegi politseile avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks Karistusseadustiku paragrahv 264 (looma julm kohtlemine) tunnuste alusel. Paraku sunnib asjaõigusseadus looma omanikule tagastama, kuigi loomapäästjad seda kuidagi õigeks ei pea. "Jämm maja hoovis oli kestnud veel kolm või neli tundi pärast seda, kui vigastatud koera ära viisime ja siis oli sama Anton ka teist koera jalaga löönud," lisas Valner.

Noahaavadega koer Kiviõlis

Kuna Loomapäästegrupp on vabatahtlikkusel põhinev organisatsioon, paluvad nad abi koera kliinikuarve tasumisel:
Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318