Iiga toakassi kadumine toob südamevalu ja hirmu nii kassile kui loomaomanikule. Halvimal juhul kaasnevad kassi jaoks vigastused ja surm. Lemmiklooma omanikena on meil vastutus tagada oma väikese pereliikme maksimaalne turvalisus. Väikseid lapsi me ju aknale/rõdule üksi turnima ei lubaks, miks siis kasse lubame?

1) Kui Sinu kass käib õues, siis luba seda vaid traksidega ja oma järelevalve all! Ohte kiisu elule jagu mitte ainult rahvarohketes linnades, vaid ka maal, kus on lähedal metsloomi täis metsad ja autoteed. Õuekassi puhul ei tea kunagi, kellega teed kokku viivad - iga inimene ei pruugi olla kassiarmastaja ja soovida kassile head. Kas linnas elades sa tead, kes elab sinust kolm maja edasi? On ta loomasõber või on ta su kassi peale pahane, sest su kiisu ronib tema peenras? Lisaks on enamikes omavalitsustes kiisul keelatud oma territooriumilt väljaspool ilma omanikuta hulkuda. Oma kassi õue lastes mõtle, et see võib olla viimane kord, kui teda näed... Oled Sa selleks valmis?

2) Toakassi puhul välista võimalused sattuda rõdule, aknast välja kukkuda/hüpata või ukse vahelt välja joosta. Kassid on ohu tajumises väikelapse tasemel ega oska kõrgusi karta. Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning ka kodutee taas leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. Kassid on väga uudishimulikud loomad ega pruugi õnnetustest õppida. Lemmiku kadumisega kaasneb suur südamevalu - enneta seda!

3) Nurrumootori aknast välja pääsemise ennetamiseks saab akende ette paigaldada võre. Kasutada võib näiteks aiavõrku, millele puidust raam ümber teha (nagu pildil!) ning see tugevalt aknaraami külge kinnitada. Soovitame vältida riidest (sääse)võrku, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ning teevad seeläbi küüntega võrku augu!

4) Juhime tähelepanu ka pakettakende omanikele, et ei jäetaks akent ülalt avatud pisikesse tuulutusasendisse. Paljud arvavad, et kassid ei suuda väiksest vahest läbi pugeda, kuid kassid on väga paindlikud ning pakettakna tuulutusava neid kinni ei hoia. Soojade ilmade saabudes on loomakliinikutes igapäevaselt juhtumeid, kus kiisud on üritanud aknast välja hüpata, kuid vajunud tuulutusava vahele. Paljudel juhtudel on vigastused surmavad. Tuulutusava jaoks müüakse lemmikloomapoodides võresid, millega avasid turvata.

5) Rõdudele ei tasuks kassi üldse lubada, kuid kui seda siiski tehakse, siis samuti vaid pererahva hoolsa järelevalve all ning kindlasti tuleks kasutada trakse! Ka kõrgematel korrustel võib kiisu tähelepanu hajuda - ta võib linnule järele hüpata ning kukkuda. Sageli jõuavad meieni otsimiskuulutused kassidest, kes on 5. või lausa 8. korruselt alla kukkunud... Ka rõdude jaoks müüakse võrke, millega oma lemmiku kukkumist ennetada. Ära luba kunagi kassil omapäi rõdul olla! See, et ta pole siiani rõdult alla hüpanud, ei tähenda, et ta ei võiks seda teha! Ka kassi rõdul süles hoidmine ei taga turvalisust - ehmatades sipleb kass sülest maha ning sa ei jaksa teda kinni hoida!

Suured jaanipidustused on ees ning paljud kassid veedavad selle aja omaette kodus - ära jäta selleks ajaks aknaid ega akna tuulutusavasid lahti!

Allikas: MTÜ Kasside Turvakodu