Hambad

Kõige lihtsam on kassi vanust määratleda, kui ta on alles nooruke. Kassipoegadele tulevad hambad teise ja neljanda nädala vahel. 3 - 4- kuuselt asenduvad beebihambad püsivate hammastega, mis üldjuhul kinnistuvad lõplikult 6-kuuselt. Seetõttu on ka oluline pidada meeles, et beebihambad vajavad pehmemaid krõbinaid, kui seda on täiskasvanud kassi krõbuskid.

Kassi poole aastaseks saades on juba keerulisem tema vanust hinnata. Kuni aasta vanuseni peaksid nende hambad püsima tervete ja valgetena. Leides hammastelt mõneti plekilisust ja kollasust, võib olla selle neljajalgse vanus umbes 1 - 2 aastat. Hambakatu kogunemine enamusele hammastel viitab vanusele 3 kuni 5 aastat. Hammaste puudumine osaliselt või täielikult võib juba tähendada, et tegemist on seenioriga vanuses 10 ja rohkem aastat. Kuid nii nagu ka inimestel, on ka kiisude hambad ja suuhügieen erinev, mistõttu ei ole hambakatt piisav alus vanuse määramiseks.

Lihastoonus

Vananedes on kasside liigesed vähem paindlikud, mis võib põhjustada ka valu ja ebamugavust, vähendades omakorda liikumist. Seetõttu kaotab vanemas eas olevatel neljajalgsetel lihaskond toonust. Nad on kondisemad ja neil võib esineda mõningast üleliigset nahka. Vanemale kassile on seega oluline pehme pesa ja temaga mängimine, et vältida lihaste kõhetumist.

Karvkate

Kuigi kassid hoolitsevad enda eest väga hästi, vähendavad kanged liigesed nende võimet oma karvkatte eest hoolt kanda. Seega võib vanema kassidaami karvastik olla pisut rohkem unarusse jäetud. Kassipojad on väga pehme karvaga, kuid vananedes muutub see karmimaks ja paksemaks. Karvastik võib muutuda kas heledamaks või tumedamaks ning seal võib märgata kasvamas ka mõningaid halle karvu. Samuti võib langeda ka seeniori karva kvaliteet, sest rasunäärmed, mis toidavad nahka ja annavad kasukale kena läike, ei tööta enam nii hästi. Karvkatet on võimalik turgutada dieediga, kus on rohkem valku, vajalikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale.

Silmad

Noored kassid näevad maailma oma selgetest ja säravatest silmadest. Nende silmaiiris on selgelt piiritletud. Soliidsemas eas kassil võib silmaiiris olla ebaühtlane, kohati isegi sakiline ning silmadest eraldub eritist või pisaravoolu. Häguste silmadega kass on tõenäoliselt rohkem kui 12 aastat vana.

Suguküpsus

Isased kassid saavad suguküpseks umbes viiendal elukuul. Suguküpsusest annab märku territoriaalne märgistamine, rohke aktiivsus ja rahutus, samuti nõudlikumad häälitsused.

Emased kassid jõuavad täiskasvanuikka 5. ja 12. elukuu vahel. Innaajal on emased kassid väga rahutud, väljendades seda kurrudes, kräunudes, rullides ja nühkides. Innaaeg kestab üks kuni kolm nädalat.

Olenemata kassi vanusest, on õige külastada aeg ajalt loomaarsti, et kiiresti tervisemured lahendada ja kassi tugevana hoida. Sellega käsikäes tuleks võimaldada oma seltsilisele tervislikku toiduvalikut ning piisavalt kehalist aktiivsust, tagades talle sellega võimalikult pikk ja mugav eluiga.

Allikas: Pesaleidja MTÜ