Tervisemure. Kuseteede infektsioon, neeruhaigus või diabeet võib põhjustada kassi muutunud käitumist. Samuti võib kass hoiduda liivakastis häda tegemisest, kui tal on artriit, sest kasti ronimine on tema jaoks ebamugav.

Räpane liivakast. Kassid on puhtust armastavad loomad. Kui liivakast on sageli puhastamata, otsib kass lihtsalt mõne puhtama koha, kuhu oma häda teha. Niisiis tasub liivakast kogu aeg puhtana hoida.

Liivakast on raskesti ligipääsetav. Lisaks puhtusele loeb ka liivakasti asukoht. See peaks olema kassi jaoks piisavalt privaatses kohas ja sobival kõrgusel. Kindlasti ei sobi liivakasti jaoks koht, kus käib või on pidevalt palju inimesi. Sobilik koht pole ka müra tekitava masina kõrval, sest see võib ehmatada kassi, mistõttu hoidub kass liivakasti kasutamisest.

Kassiliiv. Mõned kassiliivad ei meeldi kassile. Kassidelgi on eelistused ja kui liiv on käpa all ebamugav, siis kass lihtsalt väldib liivakasti. Võrlduseks - kassi jaoks on ebamugav liiv sama, mis inimese jaoks vana ajalehe kasutamine tualettpaberi asemel. Mõned kassiliivad võivad olla ka töödeldud kemikaalidega, mis põhjustavad kassile ebamugavust või tekitavad allergilise reaktsiooni.

Kodus on mitu lemmiklooma. Liivakasti mittekasutamine on tõenäolisem, kui samas majapidamises on teisigi kasse. Eriti veel siis, kui üks kass on teise osas kiuslik ja näiteks takistab teist kassi liivakasti pääsemisel. Spetsialistid soovitavad mitme kassiga majapidamises liivakasti kaant mitte kasutada, sest nii tunneb end kass paremini, kuna ta näeb, kui teine kass ligineb liivakastile.

Stress ja ärevus. Ärevust ja stressi tundev kass võib pissida mujale, sest väidetavalt tekitab tema enda pissihais temas turvatunnet. Kassile võivad stressi tekitada ka hoovis ringi luusivad võõrad kassid. Nimelt võivad võõrad kassid maja ümbrusesse sirtsutada. Seeläbi märgistavad nad enda territooriumi ära, kuid kodukassile tekitab see omakorda stressi.

Kui kass väldib liivakasti kasutamist, pole sellele kiiret ja lihtsat lahendust. Tuleks jälgida kassi käitumist ja võib-olla saab niimoodi aimdust, mida tuleks muuta. Kindlasti tasub nõu pidada ka loomaarstiga.