Ksülitool on levinud suhkruasendaja, mis on põhjustab koertel madalat veresuhkrut, krambihooge või maksapuudulikkust. Halvimal juhul lõppeb asi surmaga.

Inglismaal elava Kate Chacksfieldi koer Ruby sõi kaks šokolaadiküpsist, mis sisaldasid nimetatud ainet. Kolmkümmend kuus tundi hiljem ilmnesid koeral tervisemured. Kuigi Chacksfield ruttas koeraga loomaarsti juurde, halvenes koera tervis sellele vaatamata ja peagi koer suri, vahendab väljaanne People.

Koeraomanik tunnistab, et ei viinud Rubyt kohe loomaarsti juurde, kui koer oli šokolaadiküpsised nahka pistnud, sest ta polnud teadlik ksülitooli ohtlikust mõjust koertele.

Samas nendib naine, et oli teadlik šokolaadi kahjulikust mõjust koertele. Kuna varem oli koer Ruby söönud mõne pisikese tüki tavalise suhkruga valmistatud šokolaadiküpsiseid ja midagi ei juhtunud, siis ei osanud Chacksfield arvata, et midagi ohtlikku juhtub. Naise sõnul kasutas ta suhkruasendajat vähendamaks suhkrusisaldust küpsistes.

Koerale võib ohtlikku mõju avaldada ka väike kogus ksülitooli. Chacksfieldi sõnul kasutas ta suhkruasendajat vaid veerand teelusikatäit.

Ksülitooli leidub paljudes suhkruvabades maiustustes, närimiskummides, võileivakatetes ja maapähklivõis. Seetõttu peab koeraomanik olema eriti valvas ja jälgima, et mõni suhkruvaba toode ei sisaldaks ksülitooli.

Paljud koeraomanikud teavad, et koerte tervisele on kahjulik šokolaad. Tasub aga teada, et koertele on kahjulikud ka rosinad, küüslauk, viinamarjad, toores liha, toored munad ja makadaamiapähklid.

Kui kahtlustad, et koer on söönud midagi talle mürgist, tasub kiiremas korras loomaarsti juurde minna.