Viimase kümne aasta jooksul on koerte ja kasside suuprobleemide ja -haiguste esinemissagedus tunduvalt suurenenud. Kolmandaks eluaastaks on kannatab 80% koeri ja 70% kasse mõne hambahaiguse all.

Suuprobleemid- ja haigused tekitavad nii kassidele kui ka koertele palju valu ning võivad põhjustada tüsistusi kogu kehas. Näiteks parodontiidiga lemmikloomadel võivad vereringesse sattuda bakterid, põhjustades sepsist, neeru-, maksa- või südamehaigusi. Koerte ja kasside hambaravi on seega hea tervise tagamiseks ja elukvaliteedi säilitamiseks äärmiselt vajalik.

Kassidel ja koertel enim esinevad suuprobleemid

HALITOOS
Halitoos on kestvalt halb hingeõhk, mis on reeglina põhjustatud kehvast suuhügieenist. Bakterid moodustavad hammastele kinnitudes nende pinnale biokile ,kasutades kasvuks toitekeskkonnana toidujäätmeid ja tekitades ebameeldivat lõhna. Lõhn on sümptomaatiline toidujäätmete suureneva koguse korral, mis võib põhjustada igemehaigusi.

GINGIVIIT
Gingiviit on igemekoe põletik. Selle põhjuseks on piki igemejoont moodustunud hambakatt ja parodontiidi eeltingimus. Gingiviiti saab ära hoida õige suuhügieeniga ning ka tagasi pöörata.

HAMBAKATT
Hambakatt on kleepuv valge kogum hammaste pinnal, mis koosneb bakteritest, bakteriaalsetest toodetest ja toidujäätmetest. Katt põhjustab kaariest, parodontiiti ja muid suuhaigusi. Hambakattu saab eemaldada hammaste harjamisega.

HAMBAKIVI
Hambakivi moodustub süljest ja igemevedelikust, millest viimane põhjustab hambakatu lupjumist. Moodustunud kiht on poorne ja selle pinnale võib kleepuda täiendavalt kattu millest 48 tunni jooksul võib moodustuda hambakivi. Hambakivist saab vabaneda vaid selle eemaldamise teel.

PARODONTIIT
Parodontiit on parodontaalse koe tugev põletik ja hävinemine, mis võib põhjustada hammaste kaotust. Raske parodontiit on pöördumatu protsess.

Kuidas hamba- ja suuõõneprobleeme ennetada ja ära tunda?

Olge igapäevaselt tähelepanelik oma koera ning tema hammaste ja suu suhtes. Väikestel koeratõugudel on tõsiste hambaprobleemide tekke oht suurem, sest nende suu on kitsam, kuid hammaste arv sama. Seega peaksid pisikeste koerte omanikud oma lemmikute hambaid veelgi tähelepanelikumalt jälgima.

Kui märkate oma koeral või kassil ühte või enamat järgnevatest sümptomitest, võib tal olla suu- ja/või hambaterviseprobleeme:

-söömine võtab kaua aega ja koer neelab toidu tervelt alla

-eelistab pehmet toitu kuivtoidule ja on lõpetanud kontide ja pulkade närimise

-hoiab söömise ajal pead erinevas asendis, nt pea söömise ajal viltu hoidmine vaid ühe lõuapoole kasutamise tõttu

-halb hingeõhk

-ilastamine või hammaste krigistamine

-katt hammastel või suu veritsemine

-turses ja punetav suu - terved igemed on roosat värvi

-sügelus suu ümbruses - hõõrub oma nina vastu põrandat või pühib käpaga suu ümbert

-ei ole näljane ja kaotab kaalu

Kui olete kassiomanik, on oluline teada, et kassid näitavad harva välja, kui neil kusagilt valutab. Seetõttu tuleks nende hammaste jälgimisele erilist tähelepanu pöörata kuna käitumuslikud muutused ilmnevad tihti alles siis, kui probleemid on juba tõsised.

Mida saate oma lemmiku hammaste tervise heaks ette võtta?

Terveid hambad on suutervise alus. Kui teie lemmiklooma hambad on korras ning regulaarselt ja õige tehnikaga hooldatud, väheneb risk valulike suu-ja hambaprobleemide tekkeks.

Lisaks oma lemmiku hammaste õigele hooldamisele ja puhastamisele saate tema suutervise heaks teha järgnevat:

-Kui teie lemmiku hambaid on keeruline pesta, pöörake täiendavat tähelepanu hambaravitoodete kasutamisele.

-Uurige toitude kohta, mis on loodud hammaste tervisele mõeldes, ning vajadusel leidke oma lemmikule sobivaim.

-Pakkuge oma lemmikule närimiskonte ja/või kuivtoitu. Neil toodetel on tavaliselt kiuline tekstuur mis suurendab katu mehaanilist eemaldamist.

-Eelistage tooteid, mida on teaduslikult uuritud. Osasid tooteid on teaduslikult hinnanud loomade suutervise nõukogu (VOHC) ning seega on neil VOHC ® hambakatu ja -kivi märgis.Olge oma lemmiklooma suu seisundi suhtes tähelepanelik ja kontrollige tema suu seisukorda regulaarselt.

Allikas: koeratoit.ee