Täiskasvanuks saanud hallhüljeste elueaks rehkendatakse umbkaudu 35 eluaastat. Mõistetavalt on number hinnanguline, keeruliselt kontrollitav, aga matemaatiliselt tõestatav piisavate andmete korral.

Suguküpsus saavutatakse alles viiendal kuni seitsmendal eluaastal. Täiskasvanud emashülged poegivad igal järgneval eluaastal tuues ilmale ühe poja, kuid võivad mõnel aastal poegimise vahele jätta. Ja nii rehkendatakse emaslooma „tootlikuseks" umbes kakskümmend poega kogu eluea jooksul.

Hülgepoegade suremus on eriti suur esimesel eluaastal, kui võib hukkuda kuni pool sündinud järelkasvust ja sigimisikka jõuab noortest hüljestest vaid väga vähene osa. Seega võiksime aastaseks juurdekasvuks hinnata erinevate ohutegureid arvestades vaid 15%.

Poegimine toimub hüljestele soodsates looduslikes oludes jääl, kuid jääkatte puudumisel väikesaartel, laidudel ja rahudel. Maapinnal on vastsündinu oluliselt vastuvõtlikum kõikvõimalikele haigustele eriti, kui maapinnal ei ole lume- või jääkatet sest hülgepoeg omandab organismile vajamineva immuunsuse imetamise aegu koos emapiimaga.

Allikas: looduskalender.ee

Vaata parimaid hetki hüljeste tänavustest tegemistest siit: