Butenland (2019)

Saksa dokumentaalfilm "Butenland" on südamlik film endisest loomafarmist, millest sai farmiloomade turvakodu. Butenlandi-nimelise loomade varjupaiga lõid üheskoos endine piimatootja ja loomakaitsja. Filmi linastus ka tänavusel Taimetoidumessil, kus režissöör Marc Pierschel liitus publikuga videosilla ühendusel. Pierschel on ka populaarsete filmide "The End of Meat" ja "Live and Let Live" autor.

Filmi saab laenutada või soetada https://vimeo.com/ondemand/butenland

Live and Let Live (2013)

Film “Live and Let Live” analüüsib meie suhteid loomadega, veganismi ajalugu ja erinevaid eetilisi, keskkondlikke ja tervislikke põhjuseid, mille tõttu inimesed otsustavad hakata veganiks. Oma loo taimse toidu kasuks otsustamisel räägivad kuus erinevat inimest, sealhulgas lihunik, kellest sai vegankokk. Lisaks tavalistele kodanikele antakse filmis sõna ka kuulsatele filosoofidele ning teadlastele. Tegu on suurepärase sissejuhatusega loomaõiguslusse uuele huvilisele, aga ka põneva vaatamisega juba teemaga tutvunule.

Filmi saab laenutada või soetada https://vimeo.com/ondemand/liveandletlive

Running for Good (2018)

Dokumentaalfilm “Running for Good” räägib loo Fiona Oakesist – neli maailmarekordit püstitanud ultramaratonijooksjast, kes on olnud 6. eluaastast vegan ja kes peab vapustava jooksukarjääri kõrval umbes 400-pealist farmiloomade varjupaika.

“Tema vahetu sarm ja murdumatu tahtejõud teevad filmist „Running for Good“ aasta inspiratsioonisüsti,” kirjeldab oma filmikogemust Loomuse liige Lea Soorsk.

Kui soovid samuti inspiratsioonisüsti, siis saad filmi laenutada või soetada https://vimeo.com/ondemand/runningforgood

Kogu tulu läheb Oakesi varjupaigale.

The Game Changers (2018)

Dokumentaalfilm “The Game Changers” räägib taimetoidu positiivset mõjust sportlastele. Film jälgib The Ultimate Fighter’i tiitli võitja James Wilksi tema eneseavastamise teekonnal. Sportlased on juba ammu uskunud, et menüü, mis koosneb peamiselt lihast ja süsivesikutest, on nende soorituseks parim, kuid selle dokumentaalfilmi ajal murrab Wilks need müüdid. Produtsentide hulka kuuluvad teiste seas Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton, Novak Djokovic ja James Cameron.

Earthlings (2005)

Dokumentaalfilmi “Earthlings” võib nimetada veganlusest rääkivate filmide klassikaks ning mitmed veganid on öelnud, et just see film aitas neil langetada otsuse veganluse kasuks. Jokkerina tuntud Joaquin Phoenixi hääle ja Moby muusika saatel saatel rullub lahti lugu sellest, kuidas inimkond on sõltuvuses loomadest, mistõttu kannatavad ja surevad miljardid loomad. Film tuletab vaatajale meelde, et kõik elusolendid on meie planeedil võrdsed, ent inimesed on selle tõe unustanud ning isevalitsejateks hakanud.

Filmi saab tasuta vaadata

Forks Over Knives (2011)

Eesti keeles pealkirja “Kahvliga skalpelli vastu” kandev film tutvustab vaatajatele, kuidas toit mõjutab meie tervist. Filmi sõnum on, et vältides loomsete ja töödeldud toiduainete tarbimist, on võimalik ära hoida või paranemisele pöörata paljud tõsised kroonilised haigused.

Filmi saab laenutada https://forksoverknives.vhx.tv/ või eestikeelsete subtiitritega versiooni tellida https://kahvliga.humare.ee/pood

Cowspiracy (2014)

Selle filmi võib samamoodi liigitada klassikaks, mille nimi on tuttav kõigile veganlusest huvitatud inimestele. Dokumentaalfilm “Cowspiracy” võtab luubi alla loomaatööstuse hävitava mõju keskkonnale. Juttu tuleb kliimasoojenemisest, veekasutusest, metsade pindala vähenemisest ja teistest keskkonnaprobleemidest.

Filmi saab vaadata Netlixis või soetada https://www.cowspiracy.com/

Inside Fur (2014)

Norrat raputanud ning mitmeid auhindu saanud dokumentaalfilm “Inside Fur” toob vaatajateni karulsoomafarmide karmi tegelikkuse. Peategelane on psühholoog Frank Nervik, kes kehastub algajaks farmeriks ning pöördub karusnahatööstuse poole palvega tutvustada talle valdkonna telgitaguseid. Nervik võetakse omaks ja kaasatakse tööstuse ärisaladustesse. Keegi ei tea, et Nervik filmib õppeperioodi varjatud kaameraga.

Filmi saab tasuta vaadata https://filmcentralen.dk/alle/film/pels

Regan Russell (2020)

Värske lühifilm “Regan Russell” on austusavaldus Kanada aktivistile Regan Russelile, kes seisis loomade õiguste eest 40 aastat. Regan suri sel suvel rahumeelsel meeleavaldusel tapamaja juures, kui loomi vedav veok naisele otsa sõitis. Film tutvustab vaatajatele Regani pühendumist loomadele ning sisaldab inspireerivaid kaadreid tema tegudest.

Filmi saab tasuta vaadata

Kangaroo: A Love-Hate Story (2017)

Nagu nimigi viitab, on filmi “Kanagaroo: A Love-Hate Story” kangelased kängurud, keda oleme harjunud nägema Austraalia sümbolina. Paraku näevad kohalikud känguruid kahjuritena ning neid tapetakse jõhkral moel. Film toob vaatajateni seni avaldamata kaadrid, mis näitavad ühelt poolt armastatud, teisalt vihatud loomade elu Austraalias.

Filmi saab laenutada või soetada https://vimeo.com/ondemand/kangarooalovehatestory