Loodusmuuseumi uue elamusnäituse pealtnäha tavalises muuseumisaalis ärkavad eksponaadid ellu. “Näitusesaali sisenedes satub külastaja reaalsest maailmast veealusesse teispoolsusesse,” kirjeldab kuraator Lennart Lennuk uut näitust. “Animaatorite, kuraatorite, helilooja, näitekirjaniku ja näitlejate ühistöö sulandub ühtseks tervikuks ja toob läbi elamuse vaatajani Läänemere mineviku-, oleviku- ja tulevikumõtteid,” avab ta näituse sisu.

Näituse ühe peategelasena on peale paari aastast pausi külastajate ees taas tuur Maria – teadaolevalt suurima Eesti vetest püütud kala – mulaaž. Lisaks saab näha auhinnatud ja meisterlikult valmistatud kalamulaaže liikidest, kes Läänemeres elavad ja näituse loos kaasa teevad.

Elamusnäitus käsitleb mere olulisust, toob välja inimtegevuse põhjustatud muutuseid ja kutsub kaasa mõtlema, mida igaüks meist saab Läänemere heaks ära teha. “Külastaja saab peategelastega kaasa teha unustamatu silmi avava retke, mis aitab mõista meie mere tänast seisundit. Unenäolises audio-visuaalses dialoogis pajatavad tuur Maria ja hüljes Harri oma teadmisi Läänemerest – Maria on Läänemeres juba “vana kala” ja teab nii mõndagi minevikust, tulevikku suunatud vaatega valgustab teda hüljes Harri,” kirjeldab elamusnäitust Lennart Lennuk.

“Üheskoos maalivad peategelased põlvkondade ülese pildi Läänemerest, puudutades erinevaid teemasid mere tervisest kuni selle asukateni. Räägitakse merereostuse vähendamisest, mere poolt pakutavatest hüvedest ja juba ammuste aegade murekohtadest liigsete toitainete pärast, aga ka tänapäevasematest probleemidest nagu võõrliigid, mikroplast ja ravimijäägid ning kõrvale ei jää ka mere kultuuriline väärtus,” räägib Lennuk.

“Me loodame, et peale näitusel käimist mõtleb külastaja sellele, mida tema ise saaks ära teha selleks, et Läänemere käekäik paraneks,” ütleb Lennart Lennuk. “Selleks oleme loonud ka veebilehe, kus külastaja saab iseseisvalt Läänemere kohta põhjalikumalt uurida ja mis jagab lihtsaid soovitusi, mida igaüks saab ise oma igapäevaelus järgida.”

Läänemere elamusnäituse “Tuur Maria unenägu” visuaalse lahenduse on loonud BOP Animation, helitausta looja on muusik Sten-Olle Moldau.