Kärberi tänaval asunud korteriloomaaias oli olukord kontrolli alt täielikult väljunud, kui Loomapäästegrupp loomi päästma suundus: 180 hooletusse jäetud elusolendit elasid ebasanitaarsetes tingimustes ja paljunesid omavahel, kuidas juhtus. Väikeste loomade hooldamisele pühendunud Marika Nekljudova juurde saabusid jaapani tantsuhiirte ema koos poegadega, isane ja veel üks hiir, keda algselt peeti isaseks, kuid kes osutus hoopis tiineks emasloomaks. Pooled pisikesed pojad olid leidmise hetkeks surnud, kuid emasloom on vahepeal maha saanud uute poegadega. Need hiired ootavad nüüd kodupakkumisi.

Jaapani tantsuhiired

"Nemad on ilmselt, mingi ristand jaapani tantsuhiirega, täpselt ei oska öelda - võibolla on mõni vanematest olnud laborihiir," kirjeldab Marika, kes lasi loomaaia töötajal hiired üle vaadata. "Mõned neist on suuremad, kui tantsuhiir olema peab." Tema sõnul ei saa välistada ka sugulaspaaritust. "Loomad olid seal kõik koos ja mõned neist ka lahtiselt." Suguluspaaritus võib kaasa tuua geneetilisi rikkeid, aga hetkel ei ole tema hoole all olevatel hiirtel mingit patoloogiat täheldatud.

Aastaid erinevate näriliste eest hoolitsenud Marika iseloomustab tantsuhiiri järgnevalt: "Dekoratiivsed hiired, kohanevad kiiresti uues kohas ja harjuvad inimesega. Kui nendega rohkem tegeleda, harjuvad inimesega ruttu ja on head lemmikloomad, sest ei ole agressiivsed ja ei hammusta. " Hiirehuvilistele jagab ta soovitusi nende hooldamiseks: jaapani hiired peavad saama nii loomset kui taimset toitu, kuid nende põhitoiduks sobib granuleeritud kuivtoit, mis on mõeldud hamstritele, hiirtele. "Lisaks armastavad Jaapani hiired nosida kuivatatud jahuussikesi, kurki, peterselli, porgandit, õuna, võilillelehti, kaerahelbeid," loetleb ta ning toonitab, et nendele loomadele kapsast anda ei tohi.

Jaapani tantsuhiired

Pigem tasub tema sõnul koju võtta 2-3 ühest soost hiirt - pigem emaseid, kuna isased võivad omavahel kakelda. Puuri võrede vahe peaks olema maksimaalselt 5 millimeetrit, aga kõige parem oleks DUNA tüüpi ( täisplastikust, ilma võredeta) või klaasist puur. "Puur peab olema rikkalikult sisustatud: tunnelid, majakesed, jooksuratas, puuoksad, pesa jaoks peaks olema puuris pesamaterjal või hein," kirjeldab Marika. "Loomakesed on väga aktiivsed, uudishimulikud ja kiired. Mõnel neist võib esineda vestibulaarsed häired. Siis hakkavad nad liikuma sik-sakiliselt või keerutama ühe koha peal, siit ka nende nimetus - tantsuhiir. Need loomad on pigem imetlemiseks, kuna süles ju rahulikult ei istu, aga neid on väga huvitav jälgida. Nad on aktiivsed õhtul ja öösel, päeval magavad oma pesades."

Kes tunneb, et tahab vilgastele loomakestele uut kodu pakkuda, võib võtta ühendust Eesti Loomakaitse Seltsiga info@loomakaitse.ee

Jaapani tantsuhiired