Kakalembusel on terve rida põhjuseid. Võimalik, et haisev hunnik sisaldab mõnda toitainet, millest koer puudust tunneb. Eriti peibutavad on taimetoiduliste loomade väljaheited.

Meditsiinilistest põhjustest võivad huvi roojahunnikute vastu tekitada toidu ebapiisav imendumine seedetraktis, diabeet, parasiidid, kilpnäärme ületalitus, ent ka depressioon.

Nii mõnigi kord on ebameeldiv huvi põhjustatud ka vaimsetest probleemidest. Stress, üksiolek, ebapiisav tegelemine, vabaduse puudumine või lihtsalt tüdimus - koer on valmis tegema mida iganes, et peremehe tähelepanu köita.

Kutsikate puhul on eeskujuks ema: kui emakoer poegade nähes väljaheidetega maiustab, võtavad järeltulijad sellest õppust. Teisalt võib kannustada ka hirm ema karistuse ees ning kui kutsikas pole suutnud häda talitseda, sööb ta selle teo varjamiseks lihtsalt ära.

Mõnikord (eriti jahikoerte puhul) on kaka söömine ja selles püherdamine katse varjata oma isiklikku lõhna metsloomade eest.

Äärmuslikul juhtudel söövad koerad väljaheiteid ka pikaaegse nälgimisperioodi või ebapuhtas ümbruses pidamise tagajärjel.

Märgid sellest, et su koeral on harjumus kaka kallal käia:

-halb hingeõhk
-sage pissimine
-suurenenud janu
-kõhnumine ka hea isu puhul
-seedetrakti põletikud
-muutused tema enda väljaheite konsitentsis, roe võib olla vedel ja halvalõhnaline

Mida teha?

-hoia koera eluase võimalikult puhtana (eriti puudutab see õues aedikus peetavaid loomi)
-taga talle optimaalne füüsiline koormus
-premeeri teda pärast kakamist, juhtimaks tema tähelepanu mujale kui see, millega ta just hakkama sai
-korista hunnik võimalikult kiiresti
-ärevuse korral hoolitse, et igapäevased jalutuskäigud toimuksid kindlatel kellaaegadel, muretse talle interaktiivsed mänguasjad, mille seltsis aega veeta
-kui tegu on toidu ebapiisava imendumisega, saad abi spetsiaalsetest toidulisanditest
-kui probleem on püsiv, pea nõu loomaarstiga

Allikas: mascoteros.com