Näituse "Linnaloom. Lehm, lutikas ja lohe Tallinna ajaloos" avamisele Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis tulid kohale küülik ja rott, kaks kukke, lammast ja hane, lisaks veel poni ja kümme kitse.

Linnaloomade näituse avamine Kiek in de Kökis

Algselt detsembri algusse plaanitud ja muuseumide sulgemisega edasi lükkunud avamine toimus jaanuari lõpus plaanitust hoopis erinevas seltskonnas. Pärast pikka koroonapausi avatud näitus räägibki just nendest karvastest ja sulelistest, kes said esimesena näitust näha ja ka nokitseda. Loomad jõudsid vanalinna Ranna Rantšo Farmiloomade turvakodust. Kui mujal maailmas on loomad varemgi näitustel käinud - näiteks külastasid pingviinid Kanadas kunstimuuseumi -, siis Eestis pole nii suurt ja värvikirevat seltskonda veel näituseavamisel nähtud.

Kõigile oli üllatuseks, kuidas farmiloomad Kiek in de Kökis stressivabalt ringi patseerisid ja näitust uudistasid, vahel nina pihku pistsid ja leiba küsisid. Tundus, nagu käiksid nad iga päev kusagil kultuuri kaemas.
Linnaloomade näituse avamine Kiek in de Kökis

Avamisel osalenud näituse kunstnik Ivika Luisk tunnistab, et loomade tulek näitusele oli samaaegselt suursugune ja kaootiline: „Loomad läksid ju igale poole ja nemad ei teadnud, mis on rekvisiit ja mis on päris. Olime toonud näitusele meeleolu loomiseks vähemalt viis aastat vana heina, kuid seda sõid nad suurima heameelega. Üks väike külastaja püüdis täie jõuga kitkuda lahti ka seinaservale liimitud heinatutti, et seda kitsekestele pakkuda. Veider oli mõelda, et alles eelmisel õhtul käisime näitust pisikeste pintslitega üle, et iga auguke ja liist oleks õiges toonis, ja järgmine hommik oli kohal loomaaed. Nad jätsid maha ka palju väärt väetist, mis andis näitusele hetkeks päris autentse aroomibuketi".

Linnaloomade näituse avamine Kiek in de Kökis

Näitus pakub seninägemata ülevaadet, millised loomad on kõndinud pealinna tänavatel ning elutsenud tallinlaste fantaasiates ja külje kõrval. Näituse on loonud Nukufilmi kunstnikud ja butafoorid. Kohtumist vaatajaga ootavad rõivastatud siga, Kalamaja randa eksinud küürvaal, ükssarvikust inspireeritud raamaturiiul ja kari rotte. Elajate kohta saab teadmisi ammutada mängides - pane ise kokku kimääre, leia pühakute ja loomade paarid, kasuta luuvurri või proovi kaela searange.

Vaata videot loomade külaskäigust. Sündmust kommenteerib Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi juhataja Toomas Abiline.