Koroonaviiruse levik on küll sulgenud koeraklubide trennisaalid, kuid samas avanud turvalised ning mugavad veebitrennid oma kodudes. Kasvavad kutsikad vajavad koolitamist. Esmaseid oskusi saab õpetada igas vanuses koertele ja õppida ei ole kunagi liiga hilja, kuid mida varem treenimisega alustada, seda lihtsam on kutsikat suunata ja õpetada.

Veebitrenn annab võimaluse kutsikat koolitada juba teisest elukuust alates ja sellist võimalust saalitrennides pakkuda ei saa, kuna kutsikad saavad üheskoos trennidesse tulla alles pärast viimast vaktsineerimist. Esimest korda kutsika omanikuna tekib aga tema kasvatamisega seotud küsimusi niipea, kui pisike oma uude koju saabub. Koerabeebi suunamine ja koolitamine algab ju kohe ja vale meetodit kasutades on teda hiljem raske ümber treenida.

Virtuaaltrennid algasid märtsis. Juba esimese trenni käigus selguski tõsiasi, et kõik registreerunud ei saanud siiski oma internetiühenduse madala kiiruse tõttu koolitusel osaleda.

Samuti ei olnud peredes veel harjutud sellega, et kodus toimuvat näeb terve trennigrupp reaalajas oma ekraanilt. Nii sai ikka nalja ka. Kui koerte treenimine oli täies hoos, liikusid ekraanilt läbi ka perepea paljad karvased jalad või siis hakkas järsku tolmuimeja mürisema ja kõik nägid millist tolmuimejat Mukikese kodus kasutatakse.

Nüüd, pool aastat hiljem, kui online-koolitused on juba argielu osaks saanud, ei ole enam selliseid vahejuhtumeid esinenud. Hetkel viin Zoom-platvormi kasutades läbi Kutsikate beebikooli trenne, Trikikooli trenne ja Koeraspordiklubi Koerus Kutsikate eelkooli trenne. Ühes trennis saab samaaegselt osaleda maksimaalselt kaheksa koera.

Kuigi veebitrenni kursustele on soovijaid palju, ei saa üle kaheksa koera kuidagi ühel kursusel osaleda. Minule kui treenerile peab hästi nähtav olema nii koer kui ka koeraomanik, et saaksin hinnata koera õpetava inimese kehakeelt, miimikat, hääletooni ja tema kaugust koerast, mis on väikesekasvuliste koerte ja kutsikate õpetamisel olulise tähtsusega. Kutsikaid aitavad õpetada käsklustele kuuletumise meetodit ette näidates minu kolm pensioniealist chihuahuat: 13-aastane Mathilda, 12-aastane Kennu ja 11-aastane Augusto. Niisiis koolitame kogu karjaga.

Kutsikate beebikooli trennis õpetame esmaseid käsklusi, teeme väikese mängupausi ja kordame eelmisel tunnil õpitut. Kõik käskluse sooritanud koerad saavad peremeestelt tohutu kiituse ja preemia maiuse näol. See on kutsikatele väga motiveeriv ja nii ootavad nad innukalt oma järgmist trennitundi ning püüavad kõigest väest tublid olla.

Koerad taipavad kiirelt, mis päeval ja kellaajal trennid tema kodus toimuvad, sest nad jälgivad veebitrennile eelnevat omaniku käitumist. Lõigatakse maiused, paigutatakse natuke mööblit ringi, asetatakse põrandale vaip või tekike.

Uued koeraomanikud vajavad oma esimese kutsika hooldamisel ja kasvatamisel toetust ja nõu. Räägin väikesekasvuliste ja sülekoerte omanikele igal tunnil kas koerte hooldamisest, vajalikest tarvikutest, sagedamini esinevatest haigustest, koera toitmisest, riietamisest, koeraga mängimisest või edasiõppimise vajalikkusest ning võimalustest ja ka paljust muust. Tunni lõpus saavad perenaised ja peremehed mulle küsimusi esitada. Kui teema on pikem, on võimalik pärast trenni lõppemist minuga ühendust võtta ja pikemalt rääkida ning nõu saada.

Kutsikakooli tund ekraanil

Pean tõdema, et tegelikkus on see, et kutsikad õpivad kodudest veebi vahendusel palju kiiremini kui trennisaalis. Ilmselt tuleneb see sellest, et kodus on harjumuspärane keskkond, rahu ja vaikus. Uue omandamisel on stressivaba õhkkond kiiresti edasiviiv. Segavaid tegureid, nagu autosõit, uus ruum, võõrad helid ning teised kutsikad, lihtsalt ei ole. Samas on miinuseks sotsialiseerimise puudumine. Jääb vaid üle soovitada otsida samas vanuses kutsikaid õues jalutades.

Ka koerte omanikud vajavad omavahelist suhtlust. Trennisaalis saavad koeraomanikud nii enne kui ka pärast trenni omavahel asju arutada ning üksteise koeri imetleda ja nunnutada, nii oma kutsika kasvamisega seotud lõbusaid seiku jutustada kui ka muresid kurta. Kutsikad õpivad aga omavahel suhtlemist, mis aitab neil edaspidi sobivaid sõpru leida ja turvaliselt omavahel mängida.

Sotsialiseeritud koer on julge ja rahulik. Selliseid oskusi on igal koeral kahtlemata terve edaspidise elu jooksul tarvis.

Teine trennisuund, mida ma Zoomi vahendusel juhendan, on koerte trikiõpe, mis jaguneb algajate ja edasijõudnute gruppideks. Staažikad trikikoerad tundsid kevadel kodus olles igavust ja hakkasid seetõttu krutskeid täis minema. Nii käituvad koerad, kui neil tegevust pole.

Harjumuspäraselt 10 aastat igal teisipäeval trennisaalis toimunud treeninguid ei tohtinud enam teha. Algajate gruppi tulid aga beebikooli ja kutsikate eelkooli koerad kohe sujuvalt edasi, sest huvi õppimise ja uute oskuste järele oli suur. Eks oli omanikelgi kodus igavlemine päris tüütuks muutunud ja vaheldus köitis.

Trikke aitavad samuti ette näidata minu oma koerad Mathilda ja Augusto. Algul ei saanud nad kohe aru, et näitavad ette teistele koertele, nagu trennisaalis oli alati olnud. Nii ei olnud muidu suurepärane trikikoer Augusto esimestel trennikordadel tavapärases hoos, kuna publik ja teistele trikkide ettenäitamine on tema jaoks reeglina suur tunnustus, mis ajab tal nina ja saba uhkelt püsti.

Kolmandal trennikorral tajus Augusto aga tuttavaid trennikaaslasi teleriekraanil haukumas ja mõistis, et nad on selles seinal asetsevas kastis ning teda tabas suur rõõm. Mathilda oli aga endiselt rahul, sest iga triki sooritamise järel saab alati maiuse ning publiku olemasolu on talle seejuures teisejärguline. Uusi soovijaid liitus järjest rohkem ning võõristus ja kahtlus online-trennide osas kahanesid.

Kui algajatele on trikiõpet veebi vahendusel väga lihtne teha, siis edasijõudnud koertega nii libedalt ei lähe. Kuna mul on trenniruumi 10 aasta vältel soetatud korralik trikivahendite ladu, oleme keerukamaid trikke reeglina nende abil teinud. Kodudes aga selliseid vahendeid ei ole ja minul kui treeneril tuleb iga trenni eel oma pea tööle panna, kuidas koduste vahenditega oleks koertele võimalik uusi ja huvitavaid trikke pakkuda.

Nii oleme koertega kodudes olevatelt toolidelt kappidele ja sealt diivanitele hüppeid sooritanud, pudelite vahel slaalomeid jooksnud, supipottidesse käppasid vaheldumisi pannud, tualettpaberirulle veeretanud, pesunöörist ja harjavarrest ülehüppeid sooritanud, vihmavarju alt läbi jooksnud, tooli- ja voodialuseid läbides pudeleid ja palle veeretanud ning palju-palju muud naljakat.

Igal juhul on ka selliste koduste vahendite abil läbiviidavad trikid koerte jaoks haaravad ning nad ootavad teisipäevaseid ja pühapäevaseid trenne pikisilmi. Hoogne tegevus ja kiire liikumine koos peremehe või perenaisega, maiused ja kiitused ning nuputamine tekitavad neis nii adrenaliini kui ka sellejärgset õnnehormooni.

Trenni lõppedes on neil nii hea ja rahulik olla, et keelatud krutskiteks ega sõnakuulmatuseks pole neil enam ei jaksu ega soovi. Ka keerulises olukorras tuleb tõdeda, et kui sulgub uks, siis avaneb aken, ning selle üle on mul ainult hea meel, sest uus on alati huvitav.

Video autor: Andres Luidre