Siiani on üsna vähe uuritud seda, millistena koerad lapsi tajuvad ja nendega sotsiaalselt suhtlevad. Üldiselt on oletatud, et lapse arengus saavad koerad kaasa aidata nii füüsilist aktiivsust suurendades, omavahelisi suhteid luues kui ärevust ohjeldades.

"Suurepärane uudis on see, et see uuring näitab, et koerad pööravad suurt tähelepanu lastele, kellega nad koos elavad," ütles Oregoni osariigi loomapsühholoog Monique Udell, uuringu juhtiv autor. "Nad reageerivad lapse käitumisele ja paljudel juhtudel käituvad ka nendega sünkroonis, mis viitab positiivsele kuuluvusele ja on tugevate sidemete loomise aluseks."

Ta lisas, et huvitava asjaoluna selgus uuringust, et koerad vastavad oma pere lapse käitumisele harvemini kui täiskasvanud hooldajate omale. "See viitab sellele, et kuigi nad võivad lapsi vaadelda kui sotsiaalseid kaaslasi, ilmneb ka mõningaid erinevusi, mida peame paremini mõistma."

Artikkel avaldati hiljuti ajakirjas Animal Cognition. Kaasautoriteks olid Udelli labori teaduskonna assistent Shelby Wanser ja Oregoni osariigi rahvatervise ja humanitaarteaduste kolledži dotsent Megan MacDonald. Nende eesmärgiks oli uurida, kuidas motoorika ja füüsiliselt aktiivsed eluviisid parandavad nii puudega kui tervete laste elu.

Uuringus osalesid koos oma koertega 30 noort vanuses 8–17 aastat, kellest 83 protsendil oli arengupuue. Katsed toimusid suures tühjas ruumis. Põrandale asetati värvikoodiga märgistatud jooned ja lastele anti juhised, kuidas rihma otsas oleva koeraga mööda jooni kõndida.

Teadlased salvestasid katsed videole ja analüüsisid käitumist kolme faktori põhjal: tegevuse sünkroonsus (kui palju aega koer ja laps samaaaegselt liikusid või paigal olid; lähedus või see, kui palju aega koer ja laps olid üksteisest ühe meetri kaugusel ja seda, kui palju koer orienteerus liikumisel lapsega samas suunas.

Kuigi lapse ja koera sünkrooniat esines oodatust sagedamini, on need tulemused madalamad, kui varasemate uuringute käigus leitud sünkroonia koerte ja täiskasvanute suhtlemisel. Omakorda ilmnevad erinevused varjupaiga- ja kodukoerte käitumises: varjupaigast pärit loomad vastavad inimese käitumisele poole vähematel juhtudel.

Kuigi uuringud on näidanud, et koertel võib olla palju positiivset mõju lapsele, on teadlaste sõnul koera ja lapse suhetega seotud ka rohkem riske. Näiteks on teistes uuringutes leitud, et koerad hammustavad lapsi sagedamini kui täiskasvanuid.

"Meil on koera ja lapse suhte kohta veel palju õppida," tõdes Udell. "Leiame, et lapsed on vägagi võimelised koeri koolitama ja koerad omakorda õpivad neilt. Mõnikord ei anna me lastele ja koertele lihtsalt piisavalt võimalust."

Allikas: https://today.oregonstate.edu/