Põhiliselt kohtame poelettidel kolme liiki rihmasid - kaelarihmad, traksid ning jalutusrihmad. Neil omakorda on väga palju erinevaid variatsioone, mida osaliselt ka teile tutvustame. Jalutusrihmade vahel valida on kergem - üldjuhul soovitatakse kutsikate treenimiseks kasutada tavalist jalutusrihma (rullrihmaga ei taju kutsikas lubatud piire), hilisemas vanuses oleneb rihmavalik juba omaniku eelistustest ning koera käitumisest. Segasemaks läheb olukord kaelarihmade ja traksidega - erinevad stiilid, materjalid, funktsioonid teevad valiku palju keerulisemaks.

Kuidas valida sobivat kaelarihma?

Kaelarihm on mugav aksessuaar igapäevaseks kandmiseks, mis võimaldab lemmiku jalutama viia pikemaid ettevalmistusi tegemata. Kaelarihmadel on palju plusse - neid on mugav ja lihtne kasutada ning nad sobivad koertele, kelle jaoks on traksid ebamugavad. Samas peab silmas pidama, et kaelarihma vale kasutamine võib põhjustada kaela- ning kilpnäärme kahjustusi ning liigset pinget silmades (mopsidele omane probleem, mis võib põhjustada glaukoomi ehk rohelist kaed).

Häpsteri veekindel kaelarihm

Alljärgnevalt tutvustame erinevaid kaelarihmasid ning nende otstarvet.

Klõpskinnitusega kaelarihmad:

Tegemist on kõige levinuma kaelarihmaga. Sobib eelkõige koertele, kes oskavad rihma otsas käia ning ei tõmba kaelarihma üle pea.

Ilma klõpskinnituseta kaelarihmad:

Ilma klõpskinnituseta kaelarihma puhul on tegemist poolpoova rihmaga, mis pinge korral pinguldub koera kaela ümber ainult nii palju, kui reguleeritav osa seda võimaldab. See omakorda kaitseb koera kõrikahjustuste eest. Sobib ideaalselt koertele, kellel on kalduvus kaelarihma üle pea tõmmata ning kelle pea on väikem kui kael.

Häpsteri kaelarihm "Exotic" (ilma klõpskinnituseta)

Poolpoovad kaelarihmad

Poolpoovat kaelarihma kasutatakse koera kontrollimiseks jalutuskäigul. Häpsteris müüdavatel poovatel kaelarihmadel on kaks rõngast. Kui pinge suureneb, siis rihm pinguldub kuni teise rõngani. See garanteerib, et rihm ei põhjusta koerale valu. Kindlasti ei soovita me kasutada ketist poovaid kaelarihmu, kus puudub teine rõngas, mis takistaks rihma liigset pinguldumist - sellised rihmad valmistavad koertele tugevat valu ning on väga ohtlikud.

Häpsteri poolpoov kaelarihm

Mida peaksin jälgima trakside valikul?

On palju koeri, kellele kaelarihmad erinevatel põhjustel ei sobi. Sellistel juhtudel tuleks oma pilk suunata trakside poole. Traksid on mugav ja turvaline lahendus lemmiku kinnitamiseks pikemate jalutuskäikude ajal. Traksid sobivad hingamisprobleemidega koertele ning ennetavad kaelavigastusi. Samas tuleb silmas pidada, et traksidega ei ole kontroll koera käitumise üle nii hea kui kaelarihmaga. Sellepärast soovitavad koeratreenerid pigem kasutada trakse, mille kinnitus on rinnaku ees, kuna seljakinnitusega traksid võivad jalutusrihma pingutades koera tähelepanu omanikult eemale viia.

Traksid

Reguleeritavad traksid:

Klassikalised traksid on asendamatud abimehed tirivate koerte omanikele, kes kipuvad kaelarihmaga endal hinge kinni tõmbama. Kasutatakse sageli koertel, kellel on hingamisteede või kaelaporbleemid. Samuti sobivad koertele, kes kipuvad kaelarihma üle pea tõmbama (k.a koerad, kelle kael on suurem kui pea, nt pitbullid).

Häpsteri klient Dexter "vahukommi" sarja reguleeritavate traksidega

Rinnakurihmaga traksid:

Rinnakurihmaga traksid on reguleeritavad nii rinnaku eest kui ka ümbert (traksid vali vastavalt rinnaümbermõõdule). Häpsteri rinnakurihmadega traksidel asub seljal ka praktiline käepide, kust on väga mugav koera kinni hoida. Trakside valikul tuleb silmas pidada, et koera rinnaümbermõõt tuleb mõõta umbes 3-4 cm kauguselt esikäppadest.

Häpsteri klient Bruno "Verde" kollektsiooni traksidega

Treeningtraksid:

Treeningtrakside põhimõte on sarnane nagu klassikalistel traksidel, kuid jalutusrihma kinnituskoht on koera rinnaku juures. Seda tüüpi trakse kasutatakse rihmatreeninguteks - kui koer jalutusrihma tõmbab, siis trakside konstruktsioon suunab koera pilgu tagasi omaniku juurde. Antud lahendus ei põhjusta koerale liigset valu ega stressi.

Sofi treeningtraksidega

Pehmed traksid:

Sellise konstruktsiooniga traksid on väga mugavad väikestele ja keskmise suurusega koertele. Pehme materjal ei ärrita koera nahka. Trakside konstruktsioon jaotab pingeid, et mitte liigselt koormata koera lülisammast. Lisaks ei piira traksid koera liikumist ning on hõlpsasti selga asetatavad kahe kõhu all oleva klõpskinnituse abil.

Mida tähendab reguleeritav jalutusrihm?

Rullikrihm võib olla küll väga mugav, kuid rihmatreeninguks soovitavad koertetreenerid siiski kasutada tavalist jalutusrihma. Nii õpib koer rihmaga jalutades tajuma piire, mille ulatuses saab ta vabalt liikuda. Häpsteri e-poes on väga lai valik tavalisi ning reguleeritavaid jalutusrihmasid.

Tavalised jalutusrihmad:

Jalutusrihm

Tavalised jalutusrihmad õmmeldakse kindla pikkusega ning neid ei ole võimalik lühendada.

Reguleeritavad jalutusrihmad:

Erineva pikkusega jalutusrihmade mõlemas otsas on karabiinhaak - üks ots kinnitatakse kaelarihma/trakside külge ning teise haagi kinnitamisega metallrõngaste külge on võimalik reguleerida jalutusrihma pikkust. Jalutusrihmale on võimalik kinnitada ka kilekotihoidja ning käepideme pehmendus.

Reguleeritav jalutusrihm

Häpsteri omatooted on Eestis disainitud ning valmistatakse käsitööna vastavalt tellimusele. Võtame vastu kõik eritellimused, et just Sinu koerale ideaalne rihmakomplekt meisterdada.

Lisaküsimuste korral kirjuta Häpsterile Instagramis või Facebookis või e-posti info@hapster.ee!