Kui keemilised tõrjevahendid ei sobi

KIKA lemmikloomapoodide keti veterinaar ja loomaapteegi juht Kamile Ausmane on oma praksises kokku puutunud paljude koerte ja kassidega, kellele ei sobi kemikaalidel põhinevad parasiiditõrjevahendid.

„Enamasti on keemilised vahendid vastunäidustatud vanematel loomadel, kellel on juba erinevad vanusega kaasuvad haigused, kuid tavapärased on ka need neljajalgsed, kelle keha lihtsalt ei talu kemikaalide aktiivosakesi. Sealjuures võib äge allergiline reaktsioon olla looma jaoks äärmiselt ohtlik. Palju on ka neid loomi, keda vaevavad autoimmuunhaigused, mistõttu peavad nende omanikud leidma loodusliku alternatiivi,“ selgitab veterinaar.

Kuid on ka juhtumeid, kus probleem pole lemmikloomas, vaid omanikus, ning keemilised vahendid tekitavad hoopis peremehel tervisehäireid – näiteks peavalu. „Igatahes peame arvestama nii lemmikloomade kui ka nende peremeestega ja pakkuma parasiiditõrjeks looduslikke alternatiive,“ ütles Ausmane.

Puugitõrje viis tasandit

KIKA lemmikloomapoe asjatundjad soovitavad kassi- ja koeraomanikele viietasandilist puugitõrjet, mis peaks tagama maksimaalse kaitse erinevate haiguste eest. Süsteem sisaldab ühte keemiapõhist ja nelja naturaalset toodet, sest korraga tohib kasutada ainult ühte keemilist tõrjevahendit – olgu selleks siis puugirihm või puugitilgad. Juhul kui lemmiklooma tervise või omaniku eelistuste tõttu sellest süsteemist keemilised tõrjevahendid välja jätta, on kaitsetaseme saavutamine küll pisut keerulisem, ent Kamile Ausmane sõnul siiski võimalik. Tuleb lihtsalt leida võimalikult tõhusad looduslikud alternatiivid ja teha lemmikule igapäevaseid puugikontrolle.

„Jättes kõrvale keemilised kaitsevahendid, saab loomaomanik kasutada tõhusaid keemiavabu tõrjemeetmeid, nagu ultraheliripatsid, looduslikud parasiidivastased kaelarihmad, naturaalsed tilgad, pihustid ja eeterlikud õlid. Mida rohkem looduslikke vahendeid korraga kasutada, seda paremini on loom ka kaitstud,“ kinnitab doktor Ausmane.

TICKLESSi ultraheliripatsid – sertifitseeritud ja tõhus kaitse

Kamile Ausmane sõnul on elektroonilised TICKLESSi ultraheliripatsid ühed kõige tõhusamad kemikaalivabad kaitsevahendid, mis tõrjuvad nii puuke kui ka kirpe. Veterinaari kinnitusel kasutab ta neid ripatseid ka oma koertel.

„Tihti suhtuvad loomaomanikud sellesse abivahendisse pisut skeptiliselt: kuidas saab ultraheliripats olla tõhus, kui puugid on kurdid? TICKLESSi ultraheliripatsite tehnoloogia ei mõjuta mitte puukide või kirpude kuulmist, vaid parasiitide närvisüsteemi kaudu otseselt nende orientatsiooni, mistõttu pole nad enam võimelised lemmiklooma karva sisse pugema ja naha külge kinnituma,“ selgitab Ausmane.

TICKLESSi ultraheliripatsid on kaasaegne ja loodussõbralik kaitsevahend, mis on lõpuks saabunud ka Eestisse. Sealjuures on ripatsid saadaval nii koertele ja kassidele kui ka inimestele! Ripatsid on täiesti ohutud, ei sisalda kemikaale, on lõhnavabad ja nende tekitatud heli inimene ega loom ei kuule.

TICKLESSi tehnoloogiat on ka teaduslikult testitud. Itaalia Camerino ülikooli veterinaarmikrobioloogia ja nakkushaiguste laboratooriumi analüüs kinnitas, et tehnoloogia pakub nii loomadele kui ka inimestele puukide eest ülimalt tõhusat kaitset. Seetõttu saabki ultraheliripatseid kasutada nii neljajalgsete sõprade kui ka teiste pereliikmete kaitsmiseks, sest need on ohutud isegi imikute jaoks!

„TICKLESSi ripatsid sobivad ka kõige tundlikumatele loomadele, nii noortele kui ka vanadele, ning nende abil saab kaitsta ka näiteks tiineid koeri ja kasse. Väike ja mugav ripats toimib 1,5 meetri raadiuses ja see kestab kuni aasta. Kõige mõistlikum oleks ripatsit ka kodus mitte eemaldada, et kaitse oleks võimalikult tõhus,“ ütles Ausmane.

Looduslikud pihustid, kaelarihmad ja eeterlikud õlid

Valides lemmikloomale looduslikke kaitsevahendeid, tasub arvestada sellega, et mida rohkem erinevaid vahendeid kasutada, seda rahulikuma meelega saab nautida pikki jalutuskäike looduses. Seepärast pakuvadki KIKA lemmikloomapoed täielikku valikut kõigist kemikaalivabadest looduslikest puugitõrjevahenditest.

Näiteks on saadaval BEAPHARi bioloogilised kaelarihmad, mis on tehtud looduslikest materjalidest ja ainetest ning suudavad tõhusalt tõrjuda puuke koguni nelja kuu jooksul. KIKA asjatundjad soovitavad ka naturaalsest merevaigust tehtud PET BUTIQUE’i kaelarihmasid, mis liikumisel tekitavad karvkattes staatikat, mistõttu on parasiitidel keerulisem looma külge kinnituda. Lisaks aitab puuke ja kirpe tõrjuda ka naturaalse merevaigu lõhn.

Enne jalutuskäike saab lemmiklooma täiendavalt üle pihustada ANIBIO või BEAPHARi looduslikel putukamürkidel põhineva parasiidivastase spreiga.

Loodusravimite pooldajad hindavad kõrgelt eeterlikke õlisid. KIKA poed pakuvad A’SCENTUALSi tootesarja aroomiõlide segusid INSECT REPELLANT ja INSECT ASIAN SHIELD, mis on spetsiaalselt mõeldud parasiitide looduslikuks tõrjumiseks. Määrides neid õlisegusid oma lemmiku kaelale, kaitsed oma looma nii lestade kui ka teiste hammustavate putukate eest ja need on ülitõhusad just pikematel jalutuskäikudel.

Looduslikke kaitsevahendeid eelistavate lemmikloomaomanike jaoks on KIKA poodides koguni eraldi sektsioon Roheline Apteek, mis pakub valikut orgaanilistest ja looduslikest toodetest – sealt leiab nii puugi- ja parasiiditõrjevahendeid kui ka muid tervisetooteid. Suurepärane valik inimestele, kes eelistavad loodustooteid või kelle lemmik lihtsalt ei talu kemikaale.

Loomulik kaitse – igapäevane puugikontroll

Veterinaar Kamile Ausmane sõnul tuleks keemiliste toodete kaitsest loobudes lisada looduslikele kaitsevahenditele veel üks täiendav kaitse, mis ei maksa midagi, aga on äärmiselt tõhus!

„Puugihammustusest tekib nakkus kahe päeva jooksul – mida varem sa puugi avastad ja eemaldad, seda väiksem on risk, et su lemmik talt mõne haiguse saab. Pärast igat jalutuskäiku harja oma koer üle ja kui leiad puugi, siis eemalda see pintsettide või spetsiaalsete puugitangidega. Just igapäevane puugikontroll on üks tõhusamaid viise oma loomale loomuliku kaitse tagamiseks,“ soovitab kogenud veterinaar.

Kuna tänapäeval hoolivad üha enamad inimesed ökoloogilisusest ja jätkusuutlikkusest, on ka orgaaniliste ja looduslike toodete valik järjest laiem. Valides õiged kaitsevahendid ja kasutades neid samal ajal, saad kaitsta oma neljajalgset sõpra puukide ning nendega seonduvate haiguste eest. KIKA lemmikloomapoodide spetsialistid aitavad meelsasti leida sinu lemmiku jaoks kõige tõhusama ja sobilikuma puugitõrje.

Jaga
Kommentaarid