"Peremees kutsub oma sõpra. Koer tulebki saba liputades. Omanik teeb pai ja seob rihma külge paela, mille teises otsas kivi. Käib sulpsatus ja omanik teeb minekut, et mitte elu ja surma heitlust pealt vaadata. Võib-olla aga nimme vaatas ja tundis, kui hea on olla kuningas. Kui vägev on olla karistamatu ja võimas. Lausa jumal, kes otsustab elu ja surma üle!" kirjeldab Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valner hüpoteetiliselt Kohukese nimelise taksikoera viimaseid hetki.

Kohuke leiti Keila jõest kohast, kus lastel on suvel tavaks suplemas käia. Kui Pärtel Keskküla tema surnukeha avastanud ja maha matnud poleks, oleks leiu otsa ilmselt varem või hiljem sattunud kohalikud lapsed.

Valner ütleb, et Loomapäästegrupp uurib tapmist omal käel ega ole teinud avaldust politseisse, kuna eelmised analoogsed juhtumid on jäänud tähelepanuta. "Mäletate Pärnus uputatud koera lugu? Ise jäi kinni, jõe vesi tõusis ja kogu lugu! Loomulikult sidus koer ise kõik sõlmed!" toob ta näite. "Proks võiks arvata, et tegu oli lausa koroonapandeemiast tingitud suitsiidiga - kutsa stressis, noh! Üldse ei imestaks. Kohus kindlasti leiaks, et uputamine pole julm tegu ja omanik ei tahtnud oma loomale samamoodi halba nagu ka Haapsalu härra, kes oma kiisu ajud veetünnis laiali tagus."

Praeguseks selgunud andmete kohaselt uputas Kohukese ilmselt omanik. Valner on jõudnud vestelda inimesega, kes koera 2008. aastal ilma lepinguta tundmatule inimesele müüs - temani juhatas otsijad koerale paigaldatud kiip. Hiljem ei ole koera kellegi nimele registreeritud.

Kui info tõele vastab, oli Kohukese näol tegemist üpris eaka koeraga. Valneri sõnul ei õigusta see aga kuidagi julma tapmist. "Isegi, kui ta oli haige... isegi, kui sul pole raha teda väärikalt eutaneerida - nii oma sõbraga ei käituta!" on ta resoluutne.

Loomapäästegrupp palub Keila elanikel silmad lahti hoida - väikeses kohas jääb kindlasti silma, kui mõni koerajalutaja edaspidi ilma loomata liigub. Teavet koera võimaliku tapja kohta oodatakse aadressil help@animalrescue.ee või telefonil 1414. "Andke teada, kui omanikku tunnete - tahaks talle otsa vaadata ja paar krõbedamat sõna öelda!" lubab Valner.