Professionaalse koeramassööri õppeaeg on üks aasta. Võimalus Zoomi vahendusel õppida ise oma koerale massaaži tegema on aga turvaline ja väikese ajakuluga. Koeraomanik saab esmase oskuse ja seejärel on juba kergem ka otsusele jõuda, kas selline ala võiks kujuneda tema tööks.

Koduses keskkonnas oma esimest massaaži kogeval koeral jääb ära ärevust tekitav kohalesõit ja kohamuutus, omanik aga säästab aega ja väldib nakkusohtlikku olukorda. Rahutu, sotsialiseerimata või agressiivselt käituva koeraga on päris keeruline koeramassööril hakkama saada.

Sageli ei tule esimesest teraapiast midagi välja. Ja kui koerale meenub ebameeldiv mälestus loomaarsti visiidist, võib ta seoseid luues stressi sattuda. Sageli ei lase hirmunud koer võõral inimesel endale paigi teha, hirmu või valu korral võib aga koer enesekaitseks ka näksata. Kui aga omanik on lihtsamad võtteid ise kodus juba kasutanud ja koer on sellise protseduuriga harjunud, on ka spetsialistil koeraga kergem hakkama saada, sest koer suudab massaaži käigus lõdvestuda ja naudib tegevust ning on seetõttu koostööaltim. Ta teab, mida oodata. Mis saaks olla parem koera jaoks kui see, et omanik on võtnud aega koos temaga olla ning silitab ja sasib tema karva.

Massaaži tuleks teha siiski natukene rohkem survet avaldades kui seda on tavapärane pai. Seda saab õppida veebi vahendusel, kus on reaalselt näha millises järjekorras protseduuri teha, milliseid võtteid millises piirkonnas kasutada ja kui pikk peaks antud koera massaažiaeg olema. Saab teada, kuidas koera asend mugavamaks teha ning mida enne ja pärast massaaži silmas pidada.

Zoom koolitus toimub reaalajas, näen ja kuulen ekraanil olevaid koeraomanikke. Teen oma koeraga kõik võtted algusest lõpuni ette ja kontrollin, et ekraanil õppivad koeraomanikud õigesti toimivad. Liigume edasi üheskoos ja sellises tempos, mis kõigile sobilik on. Silmas peaks pidama ka seda, et koer oleks enne massaažiprotseduuri õues käinud. Samuti ei tehta massaaži vahetult pärast sööki. Ette peaks valmistama ka protseduuri koha. See võiks olla põrandast kõrgemal ja pehme tekike või lamamisalus teeb koera olemise mugavaks.

Põrandal ei ole soovitav protseduuri läbi viia, sest omaniku selg võib küürutamisest väsida ning harvad pole juhused, kui hiljem selg valutama hakkab. Seega ka omaniku asend peab massaaži tehes kontrollitud olema. Ka käed peaks enne pesema ja soojaks hõõruma. Massaažist peavad koerad lugu ja juba varsti panevad nad nohisedes silmad kinni ning sageli ka uinuvad.

Massaažiprotseduuri ajal soovitan lähedale panna salvrätikuid, sest koertel hakkab sellest imelisest tegevusest suust ila voolama. Kõhumassaaž ja soolestiku stimuleerimine ajab aga kõhutuuled puhuma ning massaaži lõppedes soovivad koerad rohkem juua ja kindlasti ruttu õue minna. Jahedama ilmaga õue minnes peaks koerale kindlasti jakikese peale panema, et lihased liiga kiiresti ei jahtuks.

Kerget massaaži saab koerale pakkuda kasvõi igal päeval, kuid mitte nii pikalt kui seda inimestele tehakse. 10-20 minutit on selleks täiesti piisav aeg. Väiksemat kasvu koertele piisab 10 minutist, suurematele kulub muidugi rohkem aega. Koerad on targad, nad annavad teada, kui nad protseduuri enam ei soovi, tõustes lihtsalt istuma või hakates eemalduma. Valu või ebamugavust tundev koer hakkab keelega limpsama, tõmbub pingesse ja võib isegi uriseda või halvemal juhul ka näksata.

Et omanik massaažiga koerale liiga ei teeks ning vajadusel ka kergema terviserikkega koera aidata oskaks, peaks ennast kindlasti koolitama. Esimene Zoom platvormil koeramassaaži kiirkoolitus andis teadmised kümnele koeraomanikule ja tõi naeruse koonu üheteistkümnele koerale. Raskemate terviserikete korral peab aga abi otsima eelkõige loomaarstilt ja tema soovituse järgselt oma ala spetsialistilt. Parimates loomakliinikutes pakutakse kohapeal ka täismahus järelravi, füsioteraapiat ning massaaži.

Koertele tehakse massaaži mitmel erineval põhjusel:

● kasvava kutsika lihaste stabiliseerimiseks;

● lülisamba korrigeerimiseks;

● rühihäirete korral;

● liigeste ja lihaste põletike ning traumade korral;

● erinevate kehapiirkondade valude korral;

● operatsioonijärgseks taastuseks;

● seedeprobleemide leevendamiseks;

● immuunsüsteemi turgutamiseks;

● sportkoerte lihaste lõdvestuseks ja võistlusteks ettevalmistamiseks;

● stressi korral;

● vananeva koera elukvaliteedi parandamiseks;

● ärevuse leevendamiseks;

● probleemkäitumisega koerte rahustamiseks ja parema kontakti saavutamiseks;

● hormonaalsete kõrvalekallete korral;

● vesipeaga koerte valu, surve ja ebamugavustunde vähendamiseks;

● vale hambumuse korrigeerimiseks;

● peitmunandi suunamiseks;

● erinevate kergemate seisundite korral, mis ei vaja loomaarsti läbivaatust.

Paraku on ka terve rida vastunäidustusi, millal massaaži koerale teha ei tohi:

● lahtiste haavade korral;

● traumajärgselt;

● vaktsineerimise järgselt;

● infektsiooni korral;

● südame haiguste korral;

● kilpnäärme ületalituse korral;

● akuutse põletiku korral;

● palaviku korral;

● nahahaiguste korral;

● kasvajate korral;

● poegimise järgselt;

● akuutses faasis siseelundkonna haiguste puhul;

● puugi hammustuse järgselt;

● rästiku salvamise järgselt;

● kasvajate korral;

● muude haiguste ja seisundite korral, mis vajavad loomaarsti hinnangut ja sekkumist.

Koolitust veebis viib läbi koerte treener Krista Laanet. Krista on lõpetanud Eesti Massaaži- ja Teraapiakooli 2006. aastal ning õppinud lisaerialana koerte ja hobuste massaaži ning sagedamini esinevaid haigusi ning seisundeid.

Vaata näidet Zoomi vahendusel toimuvast massaažikoolitusest siit: