Närilistest lemmikloomadel - nagu kõikidel teistegi - võivad esineda nahaparasiidid isegi siis, kui nad kunagi ei ole õues käinud. Mitte kunagi ei saa 100 protsenti kindel olla, et kodunärilisel pole parasiite.

Parasiitide "valik" on suur- täid, lestad, kirbud jne.Neid võib sisse kanda uue loomaga, heinaga, väljast toodud taimedega, maakodudes võivad neid levitada metsikud närilised.Ka inimene võib tuua neid koju oma riiete või jalatsite peal.

Väga oluline on meeles pidada üht väga ranget reeglit: teiste samast liigist loomade olemasolul kodus peab iga uus loom läbima min 14 päeva karantiini. Seda ka siis, kui loom on tulnud kodust, mitte kasvandusest või poest. Kahe nädalaga peaksid välja tulema infektsioonid ja parasiitide olemasolu.

Palun, ärge kunagi pange uut looma enda loomadega kohe kokku.Kõige sagedam sümptom, mis võib viidata nahaparasiitide olemasolule, on tugev sügelemine. Loom kratsib ennast nii, et tekivad kratsimishaavad, koorikud. Võimalik on ka karvade väljalangemine, tekivad karvutud laigud.

Tavaliselt on nahaparasiidid on liigisisesed, aga on ka neid, kes võivad üle minna teistele lemmikloomadele ja isegi inimestele. Kui märkate, et teie merisiga, rott, hiir või muu näriline või küülik sügavad/närivad ennast palju ning kui neil esineb karvutuid laike, siis peaks ruttu pöörduma loomaarsti poole. Ainult loomaarst saab selgeks teha, kas tegu on parasiitidega, seenhaigusega või millegi muuga ja määrata õige ravi.

Ärge kunagi kasutage koerte-kasside parasiitidevastaseid vahendeid närilistel või küülikutel: paljud nendest on nende loomade jaoks mürgised!