"Kui olete välja valinud endale sobiva liigi, kes sobib teie elustiiliga ja tulevikuplaanidega, siis tasub veel enne looma koju toomist üle vaadata ka oma kodu ja rääkida veel kord plaan läbi oma perekonnaga. Võib juhtuda, et teile sobiv lemmik ei sobi teie koju või teie teiste pereliikmetega, sealhulgas juba kodus olevate lemmikloomadega. Kui nii siis tasub looma võtt uuesti nullist läbi mõelda või praegusel hetkel võtust loobuda," soovitas ELS-is otsese abistamise juht Kaisa Kamm.

Enne lemmiklooma koju toomist:

1 .Hinda kriitiliselt oma kodu - kas lemmikloomal oleks seal mugav ja turvaline elada, kas suudaksid seal tagada loomale täisväärtuslikuks eluks vajalikud liigiomased elutingimused ning kas korteriomaniku- ja ühistu poolne luba sinu elamispinnal looma pidamiseks on olemas.

2.Kui peres on lapsed - mõtle läbi, kas sul on aega ja püsivust oma lastele õpetada, kuidas loomaga tuleb käituda, arvestades tema liigiomaseid käitumisharjumusi ning kuidas tema eest hoolitseda. Lapsele tuleb selgitada, et loom ei ole mänguasi ja tunneb samamoodi valu nagu inimene.

Lapsevanematel tuleb hoolikalt jälgida, et lapsed ei teeks loomale haiget (kõrvast ja sabast sikutamine, selga istumine jne võivad olla lemmikloomale valusad ja ohtlikud). Samuti ei soovitata lastel puudutada esemeid, mida loom peab enda omaks (söögi- ja joogikausid, mänguasjad, ase jne). Koera juuresolekul ei ole soovitatav joosta, kisada, karjuda ja kätega vehkida. Lastega peredes, kus lemmikuks on koer, on koerte rünnakud kõige sagedasemad õnnetusjuhtumid. Põhjuseid on mitmeid, kuid kõige sagedamini tuuakse välja asjaolu, et lapsevanemad ei ole kehtestanud rangeid lemmikutega käitumise reegleid.

3. Kui sinu peres on teised lemmikloomad - arvesta ka sellega, kas sinu peres elavad teised lemmikloomad sobiksid uue lemmikuga kokku elama. Lisaks kontrolli üle, kas sinu teistel loomadel on tehtud ja veel kehtivad vaktsiinid. Kõik loomad ei pruugi olla esimesest hetkest omavahel sõbrad ja võib tekkida vajadus neid mõnda aega üksteisest lahus hoida.

Mõned harjuvad uustulnukaga nädala või paariga, teistel läheb selleks kuu või kauemgi. Loomade omavaheline harjutamine nõuab püsivust, kuid on üldiselt tulemuslik. Nõu tasub küsida loomakliinikutest või loomade käitumisspetsialistidelt, kes oskavad soovitada erinevaid võtteid ja vahendeid, et loomad omavahel läbi saama hakkaks.

4. Vaata kriitiliselt üle oma rahalised võimalused - hinda, kas looma eest hoolitsemiseks on ikka piisavalt vahendeid. Olenevalt lemmikloomast võib juba tema varustus ja toit olla väga kulukad, kuid kui loom peaks haigestuma või viga saama, tuleb arvestada kohati ka tuhandetesse eurodesse küündivate raviarvetega. Kindlasti peaks kassi ja koera puhul kaaluma ka looma kindlustamist, et ettenägematute ravikulude katmine oleks lihtsam ning loom ei peaks rahapuuduse tõttu kannatama. Loomale ravi mitte võimaldamine on seadusega keelatud ning karistatav.

5. Vaata kas sul on looma jaoks kodus kõik vajalik olemas - enne looma koju toomist varu talle pesa või muu sobiv elupaik (puur, akvaarium, kuut, aedik), teised vajalikud lemmikloomatarbed (sööginõud, kassile liiv ja liivakast, küülikule saepurugraanulid, hein, mineraalkivi jne) ning toit, millega tema seedimine on oma eelmises kodus või varjupaiga