Emadepäeval tegi Meeri küla elanik Kaupo otsa peale ühele tema kodukandis lahtiselt jooksnud koertest. Tema sõnul olla Posse olnud ohtlik ning teda rünnanud. Kui koerte peremees Risto looma otsima hakkas, leidis ta tolle surnuna 150 meetri kauguselt oma kodust, silma kohal suur, ammunoolest tekkinud auk.

„Eelmisel õhtul olid tema tuttavad kuulnud, kuidas sama küla mees Kaupo Kalm olla ähvardanud koertel vikatiga pea maha lüüa," kirjeldab Eestimaa loomakaitse liit. „Jah, koerad olid rihmastamata, kuid Ristol oli enamike kinnistute, kus koerad lahtiselt liikusid, omanikega kokkulepe, et koerad võivad seal viibida. Jah, tõesti juhtus ka vahel, et koerad liikusid sealgi, kus kokkulepet polnud, kuid tegemist oli sõbralike koertega, keda külas enamik teadis ning teati ka nende omanikku. Suurema osa ajast veetsid loomad siiski oma maja juures ja olid koos peremehega, kas kaasas bussisõidul või aedikus."

Kuna päevavalgele tuli ka potentsiaalse tapja nimi ning asjaoludes esines palju vasturääkivusi, otsustas liidu vabatahtlik olukorda selgitama minna. Paljud kohalikud teadsid, et külas olevat amb just Kalmul ning mees oma tegu ei varjanudki, põhjendades juhtunut enesekaitsega Posse olevat teda kummikust hammustanud.

Vabatahtlikule avanes koera tapmises süüdistatavat Kaupot külastades uskumatu vaatepilt: purjus mees esitles uhkusega oma väärkoheldud linde ja loomi ning lapse voodi kohale seinale kinnitatud surmarelva ja selle noolt. Tema naine tunnistas loomakaitsjale väljakannatamatut olukorda: alkoholilembese mehe korduvat vägivalda tema ja lapse suhtes ning pidevat näljas elamist.

Loomapidamistingimused, mille PTA heaks kiitis

Esimese asjana täitsid loomakaitsjad pere täiesti tühja külmkapi, kust eelnevalt oli vastu vaadanud vaid hallitus. Veel samal õhtul jõudsid kohale nii kiirabi kui ka politsei. Naine lapsega toimetati turvaliselt minema, Kaupo Kalm jääb aga esialgu kaheks kuuks vahi alla. „Meie vabatahtlik on andnud tunnistused politseile ning edastanud ka kõik pildid ja videod, mis teha õnnestus," kirjutab Eestimaa loomakaitse liit ühismeedias.

Napsine ja kuraasikas mees väitis, et põllumajandus- ja toiduamet on käinud loomi kontrollimas ning nähtuga rahule jäänud. „Küülikud virelesid pimedates putkades, mis olid väljaheiteid täis. Neil puudus vesi ja hein. Üks oli kinni pandud suisa vineerist kasti, millel polnud ühtegi akent ega muud ava. Küülik oli kottpimedas ilma vee ja heinata. Õue peal oli hulk parte, neist osa lombakad ja väga porised. Paaril linnul pea ja kael katki katkutud ning ei olnud ka neil kuiva aluspanu ega võimalust kuskil suuremas nõus veemõnusid nautida. Osa küülikuid silkas ringi lahtiselt ümber maja. Ühes putkas oli neli pisikest küülikupoega koos emaga. Kahte sitahunniku taga olevat küülikut me sel õhtul ei näinudki. Kolm küülikut oli suletud pimedasse garaaži," kirjeldab Eestimaa loomakaitse liit kogetut. „Pisikeses aedikus oli kolm suurt lammast, kolm talle ja kits. Ka neil puudusid joogivesi ja hein. Lisaks oli neid ümbritsev võrk täis teravaid lahtisi raudtraate ning keset aedikut laiutas maas traatvõrk, millel seisis lammas. Elutoas lapse voodi all asus kanadele tehtud aedik."

Mõned pardid olid pealaelt kiilaks nokitud

Eestimaa loomakaitse liit ja PTA püüavad koostöös loomadele uued turvalised kodud leida. Seni on nende heaolu eest hoolitsenud tapetud koera peremees Risto. Loomakaitsjad nendivad, et palju küsimusi on siiani vastuseta.

Küülikute elujärg oli kaugel luksuslikust

„Loodame, et sel korral saab koeratapja väärilise karistuse. Loodame, et Posse surmast sünnib vähemalt midagi head ja see õnnetu naine ja pisike laps saavad veidi parema elu peale. Aitäh, Posse, et juhatasid meid sinna, kus abi väga vaja oli!" lõpetab liit oma sotsiaalmeediapostituse.