Esmalt tasuks loomaarstiga läbi arutada, kui palju loom kaaluda võiks ja koostada plaan, kuidas selleni jõuda. Loomaarst saab välja arvutada lemmiku päevase energiavajaduse lähtuvalt ideaalkaalust. Kaalulangetusplaan peab olema realistlik ja sobima kõigile osalistele, muidu ei ole abi ka maailma parimast plaanist. Kõige olulisem on mitte heituda, pidada plaanist kinni ja kaaluda loomakest iga kahe nädala tagant, et kontrollida kava efektiivsust ja vajadusel seda korrigeerida.

Vähenda toidus sisalduva energia hulka

Energiahulka saab vähendada, andes loomaleendist toitu väiksemas koguses või pakkudes talle uut, väiksema energiatihedusega dieettoitu.

Alustada võib maiuste ja snäkkide ärajätmisest (treeningmaiused ja närimiskondid). Kui ilma maisuteta kuidagi ei saa, võiks eelistada kurki, porgandit. Kui sellest ei piisa, tuleb vahetada toitu. Väiksemast kogusest tavatoidust ei pruugi loom saada piisavalt kätte vajalikke toitaineid ning sel juhul ei lange kaal mitte rasvkoe, vaid lihaste arvelt ja loomal on pidevalt nälg. Seetõttu on kõige tõhusam ja ohutum valida loomakliinikutes pakutavatest ravisarjadest sobiv kaalulangetustoit, mis on vähendatud rasvasisalduse ja suurendatud kiudainesisaldusega.

Uut toitu võiks loomale tutvustada umbes nädala jooksul ja esialgu segada uut toitu vanaga ning järjest suurendada uue toidu osa. Järsult toitu vahetades võib juhtuda, et loom lihtsalt ei taha uut toitu süüa või tekivad seedehäired (oksendamine, kõhulahtisus).

Päevane toidukogus tuleks jaotada toidukordade vahel. Hommikul võib mõõta-kaaluda päeva toidu topsikusse valmis ja selle päeva jooksul loomale anda, kas toidukorrana või ka ainult preemiana tehtud töö (trikkide õppimise) eest.

Koertel võiks olla päevas 2-3 toidukorda, kassil võib olla raskem sellise režiimiga harjuda, kui varem on tema jaoks toit vabalt saadaval olnud.

Suurenda looma füüsilist aktiivsust

Suure kehakaaluga loom, kes pole harjunud palju liikuma, ei talu äkilist koormuse suurendamist. Sageli on ülekaalulistel loomadel kaasuvaid haigusi (liigese-, hingamis-, südameprobleemid), mis võivad samuti mõjutada looma soovi liikuda.

Füüsilist koormust tuleks suurendada järk-järgult, näiteks alustada 5-minutilisest jalutuskäigust kolm korda päevas. Kui looma kehakaal langeb, võib ta end mugavamalt tunda ja ise tahta rohkem liikuda. Mõistlik oleks teha mitu lühemat jalutuskäiku päevas ühe pika ja kurnava asemel. Keskmiselt vajab koer ühes päevas kaks tundi mõõdukat füüsilist koormust.

Kui loomale sobib, on ujumine suurepärane viis aktiivsuse tõstmiseks, mis ei kurna liigeseid. Uuringud on näidanud, et kui liigeseprobleemide käes vaevlevad koerad saavad iga päev vähemalt tund aega liikuda, vähendab see nende lonkamist ja hoiab kehakaalu kontrolli all.

Kassi aktiivsust on veidi keerulisem suurendada, kuna ei soovi enamasti rihma otsas jalutada. Neile tuleks pakkuda mänguasju, mida sageli vahetada, sest kassid tüdinevad kiiresti.

Kaks ühes ehk vähenda toidus sisalduva energia hulka ja suurenda füüsilist aktiivsust

Dieeti ja trenni kombineerides saab kõige paremad tulemused, samuti paraneb looma üldine tervis ja jõudlus. Iga loom on erinev ja kaalulangetusplaanis esinevad tagasilöögid ei ole midagi ületamatut. Lemmikut tuleb lihtsalt jälgida ja viperuste esinemisel loomaarstiga arutada.

Lemmiku kaalulangetus on omanikule isegi raskem kui loomale endale. Lemmikud saavad toitu koguses, mida omanik neile annab ja sohitegemise võimalusi ei ole. Omanik peab nuputama lemmikule tegevusi ja südame kutsikasilmade ees kõvaks tegema. Kaalujälgimine on edukas siis, kui jälgida dieeti, liikuda piisavalt ja hinnata tulemusi regulaarselt.

Teame, et üks raskemaid etappe lemmiku kaalulangetamise juures on alustamine ja selle vajalikkuse tunnistamine. Selleks on PetCity loonud uue Facebooki grupi – Lemmiku kaal kontorolli alla. Tule liitu grupiga ja proovime üheskoos saada Sinu lemmiklooma paremasse vormi, mis tagab talle maksimaalselt pika ja terve eluea. Koos oleme tugevamad!