1. Hundid - võimule rajatud ühendus
Hallhuntide karjas saavad enamasti paarituda vaid alfad omavahel. Ema- ja isahunt jäävad monogaamsesse suhtesse, et kinnistada oma positsioon karja liidritena. Nad toovad igal aastal ilmale ühe pesakonna, tagades nii karja stabiilsuse ning annab alfadele võimaluse demonstreerida oma paremust.

2.Koprad - jagamine on hoolimine
Euraasia kobraste jaoks on monogaamne liit seotud pigem praktilisuse kui romantikaga. Euraasia koprad (erinevalt oma Põhja-Ameerika sugulastest) tagavad koos elades oma liigi säilimise ja ellujäämisvõimalused. Kuna koprad toituvad suuresti puukoorest, mis ei ole kuigi toitainerikkad, söövad nad seda suurtes kogustes ning jagavad omavahel. Koprapaarid jagavad töökoormust lisaks toidu hankimisele ka öömajade eest hoolitsemisel, territooriumi valvamisel ja järglaste eest hoolitsemisel.

3.Gibbonid - ühislaulmine hoiab koos
Ka paljudel kahejalgsetel paaridel on "oma laul", mida heldimusega taas ja taas kuulatakse. Gibbonitel on oma individuaalsed paaritumishüüded, mida duetina esitatakse. Intiimseid lauluviise esitatakse ka paaritamise momentidel, samuti võimaldab emase valjuhäälne laul ennetada, et isasloom kodust liiga kaugele ei eksiks.

4.California hiired - kiusatustele tuleb vastu seista
California hiirtelt nõuab monogaamne suhe teinekord eneseületamist nagu inimestelgi. Nende puhul läbi viidud erinevad katsed näitavad, et kokku paigutatud laborihiired jäävad reeglina välja valitud kaaslasele truuks, kuid ahvatlemate võimaluste tekkides tuleb ette libastumisi. N-ö lahku läinud paarid ei taha vahel teineteisest sageli midagi kuulda ning häälitsevad vihaselt. Samas on ka neid, kes pärast "petmist" uuesti lepivad ning püüavad koos järglasi kasvatada.

5.Shinglebacki sisalikud - kaugsuhe
Kuigi sisalike hulgas pole monogaamia väga levinud, pöörduvad selle liigi isased sisalikud pärast eemalolekut paaritumisperioodi tagasi ühe ja sama emase juurde. Sellised kaugsuhted võivad väldata 15-20 aastat, kuid teada on isegi üks 27 aastat kestnud abielu. Sama partneri hoidmine kiirendab paaritumist ning võimaldab järglasi turvalisemalt looduslike vaenlaste eest hoida.

6. Diplozoon paradoxum lambaussid - kui kahest saab üks
Liik, mille puhul teise poole otsimine ja ühekssaamine kehtibki sõna-sõnalt. Need parasiidilised peavad teineteisega füüsiliselt ühinema, muidu ei jõua nad täiskasvanueani. Ühinedes moodustub neist kahest üks H-tähe kujuline isend.

Allikas: BBC