Ebaseaduslikuks lemmikloomakaubanduseks saab lugeda loomade müüki, kus informatsioon looma ja/või müüja kohta on puudulik või lausa vale ehk klient ei saa kogu informatsiooni. Näiteks loom on haige vaimselt või füüsiliselt, looma päritolu tõendavad dokumendid on võltsitud, passis olevaid vaktsiine või muid protseduure ei ole loomale tegelikult tehtud või mis muu.

Eksootiliste loomadega on tihti asjaolud veel keerulisemad, näiteks Euroopa turule jõuavad loomad, kelle vanemad on tegelikkuses loodusest püütud, aga kuna pojad on sündinud vangistuses, siis saab loomapoegadele seaduslikud dokumendid hankida. Sellega aga tehakse suurt kahju keskkonnale ja liikide säilimisele. Samuti on seda kõike keeruline kontrollida.

Viimase aasta jooksul on ELS käinud kontrollimas koos Põllumajandus- ja Toiduametiga (endise Veterinaar- ja Toiduametiga) mitmeid juhtumeid. Kahjuks peab tõdema, et ka niinimetatud ametlikud ja heakskiidetud ehk Eesti Kennelliidu tõupabereid väljastavad kennelid müüvad kutsikaid, kes on kasvanud ebanormaalsetes tingimustes. Seega peab tõdema, et ebaseaduslik kaubandus ei ole alati kergesti läbinähtav ja ka ametlik paber ei garanteeri, et loom oleks hästi kasvatatud, hoitud ja terve.

Eelmisel aastal tegelesime hovawart koeratõugu kasvatava kenneliga. Meie infoliinile tuli kaebus, millele reageerisime koos VTA-ga. Kontrolli käigus selgus, et kutsikad kasvavad toas, mis on nende väljaheidetest läbi imbunud, seinad ja pesad niisked ning lõhutud, tegevust kutsikatel vähe, hais oli loomulikult kohutav. Sellistest tingimustest tulevad loomad võivad olla haiged ja neil võivad välja lüüa käitumishäired. Omanik mõistis, et ei saa koerte kasvatamisega enam hakkama ja VTA-ga jäi kokkulepe, et aretaja oma tööd enam ei jätka.

Mitmed kurvad juhtumid on pärit just Ida-Virumaalt. Kahjuks inimesed jätavad lemmiklooma ostes tihti sõlmimata ostu-müügilepingu, mis aitaks probleemide ilmnemisel tõestada, kelle käest on loom ostetud ja nõuda kahjutasu.

Näiteks tegutseb Narvas juba pikalt kutsikamüüja, kelle müüdud loomadel lööb uues kodus välja mõni haigus või muu puudus. Uues kodus surnud kutsikatega juhtumeid on juba mitmeid. Kuid kahjuks on kõigil ostjatel puudunud lepingud ja korter, kus loomad üle antakse, on viisakas ja vastab nõuetele, seega ei ole saanud siiani müüjaga midagi ette võtta. Loomulikult hoiame müüjal silma peal ja teeme omalt poolt kõik, et inimesed teaksid, kuidas looma ostes käituda ja mida jälgida.

Selle aasta alguses tegelesime juhtumiga, kus inimene kasvatas müügiks valedes ja kohutavates tingimustes papagoisid ja kalasid. Lindude puurid ei vastanud liigi vajadustele, olid liiga väikesed ja ka räpased. Linnud ise nägid haiged välja. Samuti olid kalade akvaariumid liiga väikesed, ühes akvaariumis kalu liiga palju, akvaariumid mustad ja mitmed kalad pealtnäha haiged. Kahjuks ei olnud Põllumajandus- ja Toiduametil kohe kontrolli käigus võimalik loomi omanikult ära võtta ning järgmisel korral, kui loomadele järgi läksime, neid seal enam ei olnud.

Ettevaatlik tasuks olla idanaabrite juurest pärit tõukoerte ja nende laadsetega, keda pakutakse soodsa hinnaga ning kelle päritolu ja taust on teadmata. Koroonaaegsete piirangute tõttu on tõukoerte nõudlus suurenenud ja nende hinnad kerkinud kohati mitmekordseks, mis on toonud endaga kaasa tõukoerte vargustelaine. Endale teadmata võite toetada ja soetada koera, kes on varastatud ja koerakaubanduse ohver.