Metsloomade kasutamine tsirkustes ei ole keelustatud Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Hispaanias. Tšehhis, Soomes ja Ungaris on kehtestatud piirangud vaid teatud metsloomaliikide kasutamisele.

Metsloomade puhul peab meeles pidama vägagi ilmset asjaolu - tegemist on metsikute loomadega. Üle-euroopaline lobiorganisatsioon Eurogroup for Animals, mille liige on ka Loomus, andis 2021. aasta kevadel välja uuendatud raporti "Wild Animals in EU Circuses: Problems, Risks and Solutions. Updated Edition" https://www.eurogroupforanimals.org/sites/eurogroup/files/2021-06/E4A-Circus_Report-2021_16_06.pdf metsloomade kasutamisest tsirkustes. Selle andmetel registreeriti Euroopa Liidus aastatel 1995-2019 tsirkustes metsloomadega 478 õnnetust ning nende juhtumitega oli seotud 889 looma.

Enim juhtumeid registreeriti Saksamaal (202 juhtu), järgnesid Prantsusmaa (85) ja Itaalia (44). Seevastu ei leitud ühtegi juhtumit Belgias, Bulgaarias, Küprosel, Eestis, Soomes, Lätis, Luksemburgis, Maltal ega Sloveenias. Viie viimase aasta jooksul ei ole ka ühtegi juhtumit olnud Kreekas ega Portugalis. Ülejäänud riikides on raporteeritud taolistest õnnetustest viie viimase aasta jooksul kokku 159 juhtumit.

Mitmetes riikides, kus on viimasel ajal taolisi õnnetusi juhtunud, on tegelikult metsloomade kasutamine tsirkustes keelustatud. Enamik neist juhtumitest on seotud kaamellastega (nt kaamelid, laamad ja alpakad), keda tihtipeale ei loeta metsloomade sekka, või loomadega rändtsirkustes, kes on rännule kaasa võetud, ent kes esineda ei tohi. Umbes viiendik õnnetustest on seotud elevantidega ja kümnendik tiigritega.

Raporti põhjal on metsloomadega seotud õnnetustes tsirkustes surnud nende 24 aasta jooksul 13 inimest ning vigastada saanud 99. Kõige rohkem õnnetusi, kus inimesed on viga saanud, oli seotud tiigrite ja elevantidega, ent on tulnud ette juhtumeid ka sebra, krokodilli ja püütoniga. Inimeste surmaga lõppenud õnnetustega on olnud seotud tiigrid, elevandid, lõvi ja karu.

Mitmed tsirkuses aset leidnud juhtumid on ületanud ka uudiskünnise:

2019. juulis ründasid Itaalias proovi ajal neli tiigrit oma taltsutajat, kes suri hiljem haiglas vigastustesse. Kohaliku meedia väitel viidi tiigrid tsirkusest safariparki. Itaalias on siiani metsloomade kasutamine tsirkustes lubatud.

2018. juulis lükkas Saksamaal tsirkuseetenduse ajal üks elevant oma liigikaaslase rahva sekka. Õnnetuse ajal istusid tsirkuseesinejad elevantide seljas. Saksamaal on siiani metsloomade kasutamine tsirkustes lubatud.

2015. juulis ründas elevant etenduse eel lähedal olevat autot, kui tsirkusetöötaja tema taltsutamiseks teda kepiga lõi ja ehmatas. Tsirkusetöötajate sõnutsi oli elevandil pärast juhtumit kõik korras ning ta esines veel isegi samal õhtul. Juhtum leidis aset Taanis, kus tänaseks on metsloomade kasutamine tsirkustes keelustatud.

2015. juunis põgenes Berliini lähedal tsirkusest elevant ning ründas varahommikul jalutanud 65-aastast meest, kes rünnaku tagajärjel suri. Pärast juhtumit saadi elevant nimega Baby kätte ning tagastati tsirkusele.

Kuigi sel julmal meelelahutusvormil pole enam Eestis kohta, tegutsevad need samad tsirkused edasi teistes riikides, kus see veel lubatud on. "Oluline on näha suuremat pilti ning keelustada nende metsikute loomade kasutamine kogus Euroopa Liidus nii loomade kui ka inimeste nimel. Metsloomade koht ei ole kindlasti tsirkuses!" rääkis Loomuse juhatuse liige Anu Tensing.

Kui soovid kaasa aidata metsloomade meelelahutuses kasutamise keelustamisele Euroopa Liidus, siis anna oma allkiri siin https://www.change.org/p/european-union-ban-wild-animals-in-circuses?use_react=false&v2=false. Metsloomade kasutamine tsirkustes ei ole keelustatud Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Hispaanias. Tšehhis, Soomes ja Ungaris on kehtestatud piirangud vaid teatud metsloomaliikide kasutamisele.