Lisaks silmapaistvale välimusele on neil tiivulistel ka eriline oskus: nad suudavad matkida peaaegu ükskõik millist kuuldud heli. Papagoilased (psittacidae) on võimelised tähele panema looduses ette tulevaid hääli, seal hulgas inimkeelt.

Linnu-uurija Irene Pepperberg viis aastaid tagasi läbi katseid Alexi-nimelise papagoi peal, treenides teda objekte eristama ja nimetama ning isegi küsimustele vastama. Kuigi Alex üht-teist omandas, tuleb silmas pidada, et papagoid tegelikult ei räägi. Nad lihtsalt kordavad hääli ja sõnu, mida kõige sagedamini kuulevad. Kognitiivsed, suhtlemiseks vajalikud võimed neil puuduvad.

Matkima on papagoid suutelised tänu spetsiaalsele organile, mis paikneb nende hingetoru ja bronhide vahel. Lisaks on papagoi aju tunduvalt kõrgemini arenenud kui paljudel teistel lindudel - mõned ajus paiknevad osad on arenenud just helide sünteesimiseks ja kordamiseks.

Kui soovid, et ka sinu papagoi inimkeelseid sõnu hääldaks, tuleb tema koolitamist alustada varakult. Juba noorena peab ta sõnu kuulma piisava sagedusega, et neid meelde jätta. Samuti tuleb teda eduelamuse nimel õnnestunud soorituse eest premeerida.

Allikas: El Español