Söödad koera ülekaaluliseks. Paljudele koeraomanikele meeldib oma lemmikut poputada. Sageli tehakse seda nii, et koerale söödetakse kõike head ja paremat, mida iganes ta soovib. Tulemuseks on ülekaaluline koer. Ülekilod mõjuvad koera tervisele aga halvasti, mistõttu tasuks konsulteerida loomaarstiga dieedi osas.

Ei pööra tähelepanu koera suuhügieenile. Paljud koerad kannatavad erinevate suuhaiguste käes, sest peremees ei pea koera suuhügieeniga tegelemist piisavalt oluliseks. Suuhaigused viivad aga uute tervisemuredeni. Koera suuhügieeni eest saab hoolitseta mitmeti ja see pole tingimata raske.

Külastad loomaarsti vaid siis, kui koeral on midagi viga. Tegelikult tuleb loomaarsti juures koeraga ülevaatusel käia vähemalt paar korda aastas. Võib juhtuda nii, et koeral on mõni tervisehäda, mida märkab vaid loomaarst.

Vähene liikumine. Elujõulisuse ja hea tervise tagab füüsiline aktiivsus. See mitte ei hoia koera ainult heas vormis, vaid mõjub koerale ka vaimselt hästi. Lisaks on suurepärane võimalus ühildada enda liikumine koera omaga ehk saate koos trenni teha. Kui pole aega koeraga iga päev pikalt jalutada, siis saab mängida ka koduhoovis või majas, kui elamine on suurem.

Foto: Artem Beliaikin, Unsplash

Tubakasuits. Kui oled suitsetaja, pole hea teha seda nii, et koer hingab suitsu endale sisse. Tubakasuitsul on kahjulik mõju ka koerale ja üleüldiselt loomadele. Seetõttu võiksid suitsetada oma koerast eemal. Kui ise ei suitseta, aga seda teeb mõni külaline, võiksid tal paluda suitsetada koerast kaugemal.


Unustad vaktsiinid ja ravimid. On oluline, et koer oleks vaktsineeritud ja et ta saaks regulaarselt ussirohtu ja muid vajalikke ravimeid. Kui käid koeraga metsas, on oluline kontrollida tema karvkatet veendumaks, et koeral pole puuke.


Ei arvesta koera tõuga. Erinevatest tõugudest koerad on erineva võimekusega ja neil on sageli erinevad vajadused. Näiteks lühikese ninaga koertel — näiteks buldogid — on sageli raskem hingata. Seetõttu pole nendega mõistlik teha trenni palaval suvepäeval. Täpsemini oskab erinevate tõugude ja nende vajaduste kohta rääkida loomaarst.

Foto: Hermes Rivera, Unsplash

Söödad koerale ülejääke. Koertele ei pruugi sugugi sobida sama toit, mida pererahvas just sõi. Kuigi koer võib portsjoni isukalt nahka pista, siis ei pruugi see toit olla talle päriselt tervislik. Lisaks ei tohiks koera sööta ülekaaluliseks. See võib tunduda armsa poputamisega, kuid pikas perspektiivis on see koerale halb.

Lased koera üksi õue. Koer ei tohiks viibida õues järelvalveta, kui tegemist pole just aiaga piiratud koduhooviga, kus tal pole kuskile plehku panna. Lisaks võib koera õues ohustada ka mõni muu tegur, milleks võib olla näiteks lohakas autojuht, agressiivne võõras koer, metsloom ja nii edasi.

Ei lase koeral suhelda teiste koertega. Et koera vaimne tervis oleks hea ja et koer tunneks end hästi, on oluline suhtlus ka teiste koertega. Nii ei teki koeral ärevushäireid ja erinevaid hirme. Seetõttu on hea lasta koeral tutvude teiste koertega ja käia näiteks koerte parkides.

Jätad koera kastreerimata/steriliseerimata. Viimased kaks on olulised, sest esiteks muutub koera käitumine seeläbi rahulikumaks ja teiseks aitab kastreerimine ning steriliseerimine ära hoida mõnesid vähkkasvajaid.

Allikas: petmd.com