9. Pantrik. Kasvult on pantrikud väiksemad kui leopardid ja teised suured kaslased. San Diego loomaaia andmeil võivad pantrikud kasvada kuni meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 25 kilogrammi. Pantrike populatsioon ulatub Nepalist läbi Kagu-Aasia Hiinasse. Rahvusvahelise looduskaitseliidu andmeil on pantrike populatsioon aga killustunud ja väheneb inimtegevuse tõttu, milleks on näiteks metsade hävitamine ja ebaseaduslik jahipidamine.

Kasvult on pantrikud väiksemad kui leopardid ja teised suured kaslased.

8. Ilves. Neid leidub Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Suurim ilveseliik on Euraasia ilves (Lynx lynx), kes võib kasvada 1,3-meetriseks ja kaaluda kuni 36 kilogrammi. Ilveste toidulaud on mitmekesine ja nad söövad muuhulgas näiteks närilisi, linde ja hirvi.

Ilveste toidulaud on mitmekesine ja nad söövad muuhulgas näiteks närilisi, linde ja hirvi.

7. Lumeleopard. Tegemist on raskesti tabatava kaslasega, kes elab Kesk-Aasia mägedes, sealhulgas Afganistanis ja Hiinas. Lumeleopardid kasvavad kuni 1,3-meetriseks, aga pikk saba võib looma kogu pikkusele lisada veel meetri. Mõned lumeleopardid võivad kaaluda kuni 54 kilogrammi.

Lumeleopardid kasvavad kuni 1,3-meetriseks, aga pikk saba võib looma kogu pikkusele lisada veel ühe meetri.

6. Gepard. Tegemist on kiireima maismaaloomaga, kes võib joosta kuni 112 kilomeetrit tunnis. Sabaga koos võib gepardi kokkupikkuseks kujuneda isegi 2,3 meetrit. Tavaliselt jääb gepardide kehakaal 34-57 kilogrammi piiresse. Peamiselt leidub gepardeid Aafrika põhja, ida- ja lõunaosas. Gepardeid elab ka Aasias ja Iraanis, kuid nende arvukus on väike. Tavaliselt toituvad gepardid väikse ja keskmise suurusega saakloomadest, kelleks on näiteks gasellid.

Tegemist on Maa kiireima maismaaloomaga, kes võib joosta kuni 112 kilomeetrit tunnis.

5. Puuma. Ameerika levinuimal kaslasel on mitu nime - panter, puuma, mägilõvi. Kuigi puumad on suured kassid, ei klassifitseerita neid suure kassi kategoorias. Selle asemel on nad väiksemate kasside kategoorias üks suurimaid kasse, isegi kui mõned vastavad leopardi suurusele. Puuma levila katab kogu Ameerika kontinendi põhjast lõunasse. Teda võib kohata peaaegu igasuguses looduskeskkonnas: okas- ja lehtmetsades, mägedes, soistel aladel, troopikametsades, rohtlates ja kõrbetes. Puuma jõuab joosta kuni 80 kilomeetrit tunnis. Nad on 60-76 sentimeetrit kõrged. Isased kaaluvad umbes 53-72 kilogrammi ja emased 34-48 kilogrammi.

4. Leopard on kiskja, keda leidub nii Aafrikas kui ka Aasias. Tavaliselt kasvavad nad kuni 1,9-meetriseks, välja arvatud nende saba, mis võib kaslase kogupikkusele lisada kuni meetri. San Diego loomaaia andmetel võib leopard kaaluda kuni 75 kilogrammi. Vahel võib leopard langeda teiste suurte kaslaste ohvriks, kes näevad neid konkurentsina, kui asi puudutab toitu. Seetõttu kipuvad leopardid oma saaki jahtima teistest kiskjatest erinevatel aegadel. Leopardid söövad keskmise suurusega saaki, sealhulgas väikseid antiloope ja gaselle.

San Diego loomaaia andmetel võib leopard kaaluda kuni 75 kilogrammi.

3. Jaaguar on Ameerika suurim kaslane, kelle levikuala on Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerika. Suurem osa neist elab Amazonase vihmametsades. Jaaguari kehakaal võib kerkida 158 kilogrammini. Kui saba mitte arvestada, kasvavad jaaguarid 1,5-1,8-meetriseks, ent sabaga koos võib nende pikkus küündida kuni 2,7 meetrini.

Jaaguar on Ameerika suurim kaslane, kelle levikuala on Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerika.

2. Lõvid on suuruselt teine kassiliik maailmas ja neid peetakse metsloomade kuningaks. Suure ja võimsa kehaehitusega lõvid on sotsiaalsed kaslased, kes elavad rühmades, mida nimetatakse praidideks. Sinna kuulub tavaliselt 1-4 täisealist isaslooma, tosinkond emaslooma ja kutsikas. Lõvid elavad vabas looduses 10-14 aastat. Vangistuses võivad nad elada ligi 20 aastat. Looduses elavad isasloomad harva üle kümne aasta. Isaslooma elupikkust vähendavad konkureerivad võitlused teiste isasloomadega. Isaste lõvide kehapikkus jääb 180-240 sentimeetri vahemikku, saba pikkus on 60-90 sentimeetrit ja kehakaal 180-227 kilogrammi.

Lõvid elavad vabas looduses 10–14 aastat. Vangistuses võivad nad elada ligi 20 aastat.

1. Tiiger on suurim kaslane, kes kasvab kuni kolme meetri pikkuseks. Tiigrid võivad kaaluda kuni 300 kilogrammi ja elavad peamiselt troopilistes Aasia metsades, sealhulgas Indias ja Indoneesias. Tiigrite arv on viimase saja aasta jooksul oluliselt langenud ja seda peamiselt inimtegevuse tõttu nagu salaküttimine ja elupaikade hävitamine. Öösiti jahti pidava tiigri eelistatuimad saakloomad on pühvlid ja hirved, ent söögiks passib ka ahv, madu, konn, kilpkonn või isegi termiidid.

Tiiger on suurim kaslane, kes kasvab kuni kolme meetri pikkuseks.

Allikas: livescience.com