Kui üldiselt leiavad kassipojad uutest kodudes kiiremini, siis täiskasvanud kassid kipuvad varjupaika kauemaks jääma. Ometi on nemad need, kelle käitumist varjupaigas nähakse ja keda tuntakse. Selle põhjal osatakse soovitada, kes võiks kassile sobida, sest välimuse kõrval on kassi olemus isegi tähtsam, kirjutab Varjupaikade MTÜ projektijuht Anneli Matsi.

Kasside adopteerimisega tegelevaid organisatsioone on Eestis kolmekümne ringis. Igaühes võivad olla erinevad loovutamistingimused.

Varjupaikade MTÜ haldab kuut koduta loomade varjupaika üle Eesti, mis asuvad Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Valgas, Viljandis ja Võrus. Varjupaigast kassi loovutamisel lähtutakse esmalt loomast, tema eripäradest, heaolust ja turvalisusest. Kõik loomad on erinevad – neil on oma iseloom, temperament ja käitumislaad.

Kõik Varjupaikade MTÜ loovutatavad loomad on kiibistatud, vaktsineeritud, neile on tehtud parasiiditõrjed ja kui vanus lubab, siis on nad steriliseeritud või kastreeritud. Loovutuslepingus on kirjas nii looma loovutaja kui ka loomavõtja kohustused ja vastutus.

Kass on ronijaloom ja soovib ülevalt jälgida, mis toimub

Kas varjupaigast võetud kass tohib õues käia?

Varjupaikade MTÜ analüüsib eelkõige keskkonda, kuhu kass elama läheb. Üldjuhul näevad kohaliku omavalitsuse lemmikloomapidamise eeskirjad ette, et loom peab viibima oma territooriumil ega tohi omapäi mujal liikuda.

Tänavatel ja naaberkruntidel luusivaid nii-öelda vabakäigu-kasse linnades ja asulates olla ei tohiks.

Kui kassi elukohaks saab korter, mis asub tihedast liiklusest ümbritsetud suures kortermajas, siis reeglina öeldakse, et kass peab elama toas, sest õues on suur oht hukkuda. Õues liikumiseks tuleb kassi harjutada traksidega ja rihmaga ning edaspidi käib loom õues jalutamas koos omanikuga.

Kui tegu on aedlinnaga, kus maja ümber on suur aed, siis võib kass õues käia, kui omanik tagab tema viibimise aias. Nii saab hoiduda ka võimalikest probleemidest naabritega.

Kuidas hoida kassi aias? Kassiaedikusse saab luua taimestiku ja ronimisvahenditega kassile põneva õuemaailma. Kui soovitakse, et kass liiguks kogu aias, siis aiapiirde ülemisele servale saab paigutada veerlevad rullid, et kassil ei tekiks pidepunkti või ehitada negatiivse kaldega aiaosa, mida mööda on võimatu ronida.

Osa kasse võetakse majapidamisse hiireküttideks. Sellistel kassidel on eelnev elukogemus ja neist ei saa sülekasse. Samas hindavad nad sööki-jooki ja eluaset. Selliseid kasse loovutatakse näiteks taludesse, lautadesse, tallidesse.

Eelnimetatud majapidamiste juures asuvad territooriumid on suured ja seal võib kass omapäi liikuda. Kassid on asukohakesksed ja vabatahtlikult nad sealt, kus süüa antakse, ära ei lähe. Ainukeseks tingimuseks on, et loom on steriliseeritud või kastreeritud.

Kõik lemmikloomaomanikud peavad iga-aastaselt hoolitsema oma looma tervisekontrolli, vaktsineerimise ja parasiiditõrjete eest vaatamata sellele, kas kass elab ainult toas või liigub ta ka õues.

Kui kassi elukohaks saab korter, mis asub tihedast liiklusest ümbritsetud suures kortermajas, siis reeglina peab kass elama toas, sest õues on suur oht hukkuda

Kas tubasel kassil igav ei hakka?

Kassile meeldib ronida ja ta soovib ülevalt jälgida, mis tema ümber toimub. Ei maksa pahandada, kui kass ronib mööda riiuleid ja valib oma lemmikkohaks näiteks külmikupealse.

Varjupaigas on kasside jaoks seintele kinnitatud ronimisvahendid, riiulid ja niinimetatud pesakastid. Koduski võiksime kassile tekitada oma maailma, kus ta saab liikuda pisut kõrgemal.

Kaubanduses müüdavad ronimistornid on ka head, kui need on suured ja mitmetasapinnalised. Kui ruumi jagub, võiks kassile luua toataimedest rohelise oaasi, kus ta saab peituda ja kus on ka erinevaid tasapindu, millel turnida. Toataimede valikul tuleb lähtuda ohutusest ja valida taimed, mis pole loomale mürgised.

Kassidel on vaja ka midagi kratsida. Kratsimispuud tasub paigutada kohtadesse, kus kassile kratsida meeldib, mitte sinna, kus inimene arvab kratsimispuu sobivat. Sama käib ka ronimistornide kohta – kui asukoht on kassi vaatevinklist vale, siis ei pruugi kass seda omaks võtta.

Kassimaailma loomisel tuleb mõelda eelkõige kassile ja tema käitumisele – mõni ronib, teisele meeldib end peita ja kolmas soovib palju kratsida.

Toakass vajab tähelepanu ja tegelemist. Ainult paitamisest, sügamisest ja sületamisest ei piisa, vaid kindlasti tuleb kassiga mängida.

Mängusessioonid võivad olla lühikesed, kuid neid võiks olla päeva jooksul mitu. Toredaks harrastuseks võib saada kassile trikkide õpetamine.

Kassi elu teeb huvitavamaks ka toidu nimel pingutamine – kassitoitu võib peita erinevatesse kohtadesse või kasutada spetsiaalseid mänguasju, mille seest toidu kättesaamiseks peab kass veidi nuputama.

Oluline on, et inimene õpib oma looma tundma ja suhtub temasse nagu teistesse pereliikmetesse.

Kass eelistab süüa ja juua erinevates kohtades. Seetõttu võiks söögi- ja veekausi asukoht olla teineteisest võimalikult kaugel. Kass eelistab alati värsket vett. Just sel põhjusel tahabki osa kasse limpsida kraanist voolavat vett ja põnev on see neile ka.

Kassimaailma loomisel tuleb mõelda eelkõige kassile ja tema käitumisele – kes vajab ronimist, kes vajab rohkem peidukaid, kellele rohkem kratsimispuid jne

Kuidas leida see päris õige kass, kellele kodu pakkuda?

Varjupaikade MTÜ ootab, et huvilised uuriksid varjupaigaasukate kohta nende kodulehelt varjupaik.ee. Kui mõne looma kohta tahetakse rohkem informatsioon, tuleks varjupaika helistada. Nii saab varjupaik parema ülevaate inimese ootustest oma uue sõbra suhtes ja see aitab kasse paremini tutvustada.

Lisaks saab kokku leppida, millal on võimalik kassiga tutvuma tulla. Mõnikord võib juhtuda, et kohapeal kassidega suheldes kõnetab inimest hoopis mõni teine kiisu. Sellest pole midagi, et pildil atraktiivne kass aitab koju hoopis teise kassi. Küll jõuab temagi ära oodata oma õige inimese.

Oluline on, et inimese ja looma vahel tekiks side. Nii saab ühest varjupaigakassist jälle kodukass – kass, kes pakub rõõmu ja seltsi ning kellele saab anda oma hoole ja armastuse.

Külasta Varjupaikade MTÜ blogi ja loe rohkem vajutades SIIA.

Allikas: Varjupaikade MTÜ, varjupaik.ee