Teadlased viisid kodukasside hulgas läbi eksperimendi, kus toitu serveeriti nii taldrikult kui nii-nimetatud toidupuslest, millega tuli rohkem vaeva näha. Kassidele paigaldati jälgimiseks aktiivsusandurid.

Selgus, et isegi kõige energilisemad kiisud eelistasid esimest varianti ega kippunud toidu nimel eriliselt pingutama. Kaheksa kassi ei vaevunud toidupuslet isegi mitte puudutama. "Kassid sõid rohkem valmis pandud toitu ning veetsid aega selle läheduses," nentis California Davise Ülikooli loomade käitumisspetsialist Mikel Delgado.

Uuringu tulemused lisavad kaalu 1971.aastal läbi viidud eksperimendile, mille käigus kasse õpetati toiduautomaate kasutama ning neile anti võimalus valida automaadi või taldrikutoidu vahel. Erinevalt kõigist teistest sarnaselt testitud loomaliikidest näitasid katsed läbinud kassid selget eelistust pingutusteta kätte saadava söögi vastu.

"On olemas terve hulk uuringuid, mis näitavad, et enamik liike, sealhulgas linnud, närilised, hundid, primaadid - isegi kaelkirjakud - eelistavad oma toidu nimel tööd teha," ütles Delgado.

Ta lisas, et laiskus on sellisele käitumisele siiski vale seletus - kassid on koduses keskkonnas minetanud oskuse oma ümbrust jälgida ja jahti pidada, küll aga oskavad nad suurepäraselt energiat säästa. Teine hüpotees leiab, et kassid on olemuselt kiskjad ning jahi pidamine on neile põnevam kui ette antud toidupusle - vaatamata asjaolule, et viimane aitab füüsiliselt areneda ja ärevust maandada.

Allikas: sciencealert.com