Saaga algas juba tänavu jaanuaris, kui üks noorpaar soovis Pesaleidjast adopteerida kassi nimega Dior. Esialgu paistis kõik lausa roosiline: kassisoovijad saatsid enda kohta ideaalilähedase iseloomustuse: "Olen väiksest saati üles kasvanud kassidega ja kõik kassiinimesed teavad, et ilma kassita on kodu kohe veider. Oleme elukaaslasega leidnud püsiva kodu Tallinnas ning sooviksime jagada seda ühe nurrumootoriga. Õppisin kolm aastat välismaal ülikoolis ja kuna plaanis oli tagasi Eestisse kolida, ei olnud mõistlik päriseks kassi võtta ning alustasin hoopiski hoiukodu pakkumist Cats Protection Agencyle. Seal sain koos oma elukaaslasega kogemuse just pigem "probleemsete" kasside eest hoolitsemisega. Aitasime neil inimvõõrastel ja kartlikel kiisudel harjuda ja lõpuks ka inimesega sõbraks saada. Selleks ei läinud nädal ega kaks, vaid ikka mitu kuud, aga vaev oli seda väärt, sest mõlemad kassid on nüüdseks oma päris kodu leidnud. On üsna selge, et just taolised kassid on kõige keerulisemas olukorras, vähesed on valmis neid endale koju võtma. Mina ja mu elukaaslane tahaksime aga pakkuda ühele taolisele kiisule oma kodu ja armastust ja muidugi aega harjumiseks."

Ka varjupaika kohale tulles käitusid nad meeldivalt, oskasid toime tulla argliku kassiga ning väljendasid soovi adopteerida veel teinegi kiisu nimega Ashy. Sealt edasi hakkas asi aga viltu kiskuma. "Ashy vigastas kahvaga püüdmisel iget, sest näris kahva. Meie administraator ei märganud verise igeme ja ussirohust vahutava suu tõttu paistes igemeid, mis oli meiepoolne viga, mida oleme korduvalt perele tunnistanud," meenutab Katrin.

Pärast kasside transpordipuuri paigutamist pääses Dior aga põgenema. Varjupaiga administraatoril õnnetus kass viimaks kätte saada, kuid noorpaar oli juba lahkunud ega ilmutanud tema vastu enam mingit huvi. Järelepärimisele saabus vastus, et teist kassi nad siiski ei soovi, kuna Ashy on niigi haige. Siiani pole nad tagastanud kassi passi, kus on kirjas kõik tema protseduurid veterinaari templitega.

Kui varjupaiga juhataja perega kassi suuprobleemide teemal suhtles, pakkus ta neile võimaluse operatsioon teostada Pesaleidja koostöökliinikus, sellest aga pere resoluutselt keeldus. Nemad soovisid seda teha kliinikus, kus nad esimesel visiidil käisid, sest omaniku õde on veterinaar ja oli seda kliinikut soovitanud.

"Kuna kogu suhtlus nendega oli väga negatiivne ja pere oli algusest peale väga ründav, kassi suuprobleem oli tõesti meiepoolne viga, ei jõudnud meie juhataja nendega jageleda ning aktsepteeris hambaoppi teises kliinikus. Ekslikult eeldades, et operatsiooni kulu ei tule nii palju kallim," selgitab Katrin.

Seejärel hakkasid MTÜ-le igapäevaselt saabuma hiiglaslikud raviarved ja visiiditasud. "Teavitasime, et meil lihtsalt pole rahalisi vahendeid, vaid kompenseerime meie kliiniku hinnapakkumise järgse ravi. Samuti tuletasime meelde, et neil on olnud igal hetkel võimalik kass tagastada. See neile ei sobinud. Nad nõudsid täies mahus raviarve tasumist," kirjeldab Katrin.

Ühel päeval jõudis vabatahtliku organisatsioonini ehmatav uudis,et neid on kaevatud kohtusse. "Peale hagi esitamist pakkus meie advokaat neile kompromissettepanekuna 50-protsendilist arve tasumist, seejärel juba 75-protsendilist. Kumbki ei sobinud. Me vist polegi muud teinud, kui lubanud ja kompromisse pakkunud," tõdeb Katrin. "Meid pole tõesti sellises mahus varem kurjasti ära kasutatud ning veel enam hiljem kohtusse antud. Õppisime sellest, et rohkem lubadusi ei jaga ja tulevased adopteerimised toimuvad vaid lepingujärgsete tingimuste järgi. Peame muutuma veel karmimaks, paindumatumaks, sest meie enda lubadusi võidakse väga kurjasti ära kasutada."

Üleeile jõustus kohtuotsus, mille kohaselt tuleb Pesaleidja MTÜ-l koheselt tasuda nii Ashy ravikulud kui ka pere õigusabikulud summas 1637,76 eurot. Advokaadi arve hagiga tutvumisel ja kohtuga suhtlemisel, kompromisside korduvate taotluste tegemisel on 722,4 eurot. Kokku tuleb Pesaleidja MTÜ-l tasuda koos advokaadikuludega 2360,16 eurot.

Pesaleidja MTÜ-l paraku puuduvad sellised rahalised vahendid. "Seega on meil nüüd valida, kas vabatahtlikud tasuvad need kulud ise, sest hagejal on õigus nõuda viivitamatult tema kasuks väljamõistetud summade tasumist ning pöörduda vajadusel täitemenetluse alustamiseks kohtutäituri poole viimase poole pöördumises me isegi ei kahtle või paluda abi," sõnab Katrin.

Ta lisab: "Peame otsustama, kas jätkame kohtuteed ja nõuame Ashy kohtu kaudu tagastamist või teeme koduvisiidi ja veendume tema heaolus."

Tema sõnul tuleb vahel ikka ette, et varjupaigast võetud kasse tagastatakse. Igal aastal pääseb Pesaleidjast koju umbes 600 kassi ja keskmiselt kümme neist jõuab ringiga tagasi. "Kuna meil on lausa lepingus sees tingimus, et võtame Pesaleidjast adopteeritud kassi tagasi, siis pole selles osas probleeme olnud. Kui püütakse tagastada paar päeva uues kodus olnud kass, kes ei harju veel uue eluga, oleme pere juhendanud ning suunanud loomale aega andma," tutvustab juhatuse liige MTÜ põhimõtteid.

Terviseprobeemide korral on vabatahtlikud tema sõnul samuti peresid nii palju kui võimalik juhendanud koduste vahenditega vesiseid silmi puhastama või tõsisema tervisehäda korral kliinikusse pöörduma. "Kui tervisehäda ilmneb vahetult peale adopteerimist, oleme peredele pakkunud meie koostööpartnerite kliinikute teenust ja raviarve ise tasunud. Paljud pered ei soovi seda, seda käsitletakse kui abi antud kodutule loomale, kellele eelnevalt on Pesaleidja abi pakkunud," lisab ta.

Katrin toonitab, et Pesaleidja ei areta kasse, vaid pakub kodututele loomadele ajutist peavarju. "Reaalselt tähendab see seda, et meile jõuab kass tänavalt või mujalt varjupaigast tihti mitmete terviseprobleemidega. Muidugi teinekord on loomad liiga kaua ka meie hoole all enne päris kodu leidmist ja neil tekivad uued haigused," selgitab ta. "Me anname endast parima olemasolevate võimaluste piires, aga olukord on kaugel ideaalist. Kindlasti on meil liiga vähe vabatahtlikke, meeskonnaliikmeid, kliinikuid ning päris kindlasti on meil liiga palju kasse. Püüdleme kogu selle poole, et suurendada annetusi ja leida uusi vabatahtlikke, et parandada loomade tingimusi."

Keerulisse olukorda sattunud MTÜ-d saab aidata, helistades Pesaleidja MTÜ annetustelefonile:

900 0950 - kõne hind 50€

900 0915 - kõne hind 15€

900 0905 - kõne hind 5€

Palun kuula ära kogu tervitustekst, muidu annetust ei toimu!

Võib teha ka annetuse Pesaleidja MTÜ kontodele:

EE647700771001866844 LHV Pank

EE102200221063071211 Swedbank

EE941010220247756220 SEB Pank

EE404204278613732108 Coop Pank

EE351700017003105966 Luminor Bank

Selgitusse kirjuta palun "Kohtukulud"!