"Kõik me teame, et kaka mingil määral haiseb, kuid liiga vänge lõhn võib osutada ka probleemidele," nendib veterinaar. "Toidusordi vahetus, laualt antud jäägid või liiga tugevad maitsed võivad seda võimendada."

Ohumärgiks on tema sõnul kõhulahtisus või -kinnisus, mida sarnaselt inimestele võib teinekord põhjustada ka stress. "Tunnete oma koera paremini kui keegi teine. Kui märkate, et midagi on valesti või tavalised probleemid, nagu kõhukinnisus või kõhulahtisus, ei tundu mõne päeva pärast kaduvat, viige oma koer loomaarsti juurde ja võtke väljaheiteproov," paneb ta koeraomanikele südamele.

Mis kutsub esile kõhuhädad?

1.Toidusedeli järsk muutmine - see võib koera seedetraktile ärritavalt mõjuda, mistõttu on arukam uut sööki lisada järk-järgult.

2.Sobimatute ainete söömine
Olgu selleks siis ülesoolatud sink, kivid või kasvõi teise koera kaka - koerad armastavad ampsata ja järele proovida kõike, mis teele ette jääb. Paraku põhjustab see harjumus ka seedetrakti ärritust.

3.Stress ja ärevus
Ka koerad reageerivad pingele kõhulahtisuse või -kinnisusega.

4.Parasiidid
Soolestikus pesitsevad parasiidid põhjustavad maoärritust, kõhulahtisust esile kutsuvaid parasiite esineb rohkem kutsikatel ja noortel koertel.

5.Infektsioonid
Bakteriaalsed nakkused ja viirused annavad samuti ennast märku kõhulahtisusena.

6.Põletikud
Nii nagu inimestelgi mõjutavad põletikud seedetrakti tööd.

McCormack lisab, et silm tuleb peal hoida kaka värvusel, lõhnal, hulgal, konsistentsil ja roojamise sagedusel. Lõhn ei tohi olla liiga tugev, samuti viitab probleemidele tavapärasest erinev värvus ja sagedasem vajadus kakada. Liiga suur hulk rooja võib viidata liigsele teraviljasisaldusele looma dieedis. Kui kõrvalekaldeid esineb mitmel järjestikusel päeval, on aeg konsulteerida loomaarstiga.

Allikas: tails.com