Küülikute geneetiline haigus: splay leg disease- haigus, mis algul ei ehmatagi omanikku. Tundub, et loomake ehk on saanud väikese trauma ja seetõttu liigub veidike teistmoodi. Omanik ei pruugi kohe arsti poole pöördudagi, ehk läheb ise üle. Alles siis, kui loom lõpetab liikumise, minnakse arsti juurde ja avaneb hirmutav tõde.

Splay leg disease on geneetiline haigus. Rohkem on ohustatud suured tõud, nagu flandria hiidküülikud jne, aga seda esineb ka kõikidel teistel tõugudel. Sümptomid võivad ilmneda nii noorel, kui vanemal loomal. Tundub, et küülik liigub kuidagi teistmoodi, või ei suuda seista ega võta jalgu alla. Tegelikult aga mõjub haigus liigestele, lihastele ja kõõlustele. Küülikud lihtsalt ei saa enam liikuda. Mida vähem nad liiguvad, seda nõrgemaks muutuvad lihased ning seda vähem saab loom liikuda. Suletud ring. Loomulikult ilmnevad vähese liikumise tõttu ka seedehäired.

Kahjuks ravida seda haigust ei saa ja prognoos on halb. Omanik peab looma eest hakkama hoolt kandma ja olema tema kõrval: miinimum 3 korda päevas söötma-jootma, puhastama tema karva väljaheidetest, pesema teda, kuivatama, jälgima, et nahk ei punetaks ega oleks põletikuline. Haigestunud loom ei saa enam kunagi terveks ja tema elukvaliteet aina halveneb. Natuke võib tema kannatusi leevendada kogenud massöör.

Tihti võib see haigus olla seotud ka teiste geneetiliste probleemidega, nt hammaste ülekasvuga, valehambumisega.

Kuidas vältida haige küüliku ostmist?

Sajaprotsendilist garantiid ei ole võimalik anda, haigus võib välja lüüa mis iganes vanuses. Kuid mõned abinõud on siiski olemas:
Valige hea mainega kasvataja, kes ei tegele lähisugulaspaaritusega.
Vaadake hoolega, ega küülikupoja liikumine ei ole kuidagi ebatavaline: käpad ei lähe laiali või ei ole liiga koos.
Ärge tegelege küülikute lähisugulaste kodupaljundusega, ärge tootke juurde haigeid loomi. Ükski loom ei tohiks kannatada inimeste rumaluse pärast.