Olgugi, et kassid on juba ammu kodustatud, on nende metsikud instinktid ikkagi üsna tugevad. Kasse küüntega kraapimisest ja ronimisest võõrutada on peaaegu võimatu. Kuid pikaajalises perspektiivis ning piisava kannatlikkuse korral on võimalik kiisude käitumist siiski suunata nii, et mööbel jääks puutumata ning kassid oleks terved ja õnnelikud.

Paku kassile korralik kraapimispind

Kui püüad kassi lauajalgade kraapimisest võõrutada, aga talle korralikku kraapimispinda vastu ei paku, on sinu tegevuse tulemus ümmargune null. Milline on korralik kraapimispind?

Kõige olulisem on kaal ehk raskus. Kui kraapimispost või puu logiseb ja on ebastabiilne, ei hakka kass seda tõenäoliselt kasutama. Kraapimispuu peab paigal püsima ja pakkuma küünte teritamiseks tugevat pinda. Kraapimispind peab olema vähemalt nii pikk, et kass saaks selle najal ennast täies pikkuses välja sirutada. Liiga lühike kraapimispind jäetakse kiisu poolt tähelepanuta ning selle osaliseks saab endiselt pikk ja tugev lauajalg.

Kui sul on kodus piisavalt ruumi, võiks kraapimispuu rahuldada ka kassi ronimisinstinkti. Paljudele kassidele meeldib end välja sirutada ja siis kratsida, mõned aga teritavad küüsi lamades. Seega peaks kraapimispuul olema ka horisontaalne pind.

Milline materjal sobib kraapimispinnaks? Väldi vaibaga kaetud poste. Esiteks ei kesta vaip väga kaua ning teiseks tekivad odavatele vaipadele kraapides aasad, mis kassi küünte taha kinni jäävad, peletades looma kraapimispuust eemale ja mõnikord koguni tema käppi vigastades.

Agaavikiududest vaip on naturaalne ning kui see korralikult ümber posti mähkida, meenutab see väga puutüve.

Pane kraapimispuu ja/või ronimisalus kohta, kuhu paistab päike ja julgusta kassi seda uurima. Võid alusele naistenõgesevedelikku pritsida, see meeldib kassidele.

Suurema kraapimispuu ehitamine on ainult siis vaeva väärt, kui saad materjalid muretseda odavalt või tasuta. Nende poest täishinnaga ostmisel ja terve nädalavahetuse ehitamisele kulutamisel pole mõtet. Suure puu mähkimine agaavikiudu on tüütu ja väga aeganõudev töö.

Muuda mööbli kratsimine ebamugavaks

See ei tähenda, et peaksid kassi peale karjuma, kui ta mööblit kraabib. Kassid on väga targad loomad. Kui plaksutad näiteks käsi ja karjud, märgates kassi mittesoovitud kohas kraapimas, seostab kass kiiresti karistuse sinuga ning edaspidi väldib sinu juuresolekul kratsimist. Kui sind kodus pole, teeb ta ikka, mida tahab ja kraabib seal, kus talle meeldib.

Seega peaksid püüdma kassi diivani kratsimisest võõrutada nii, et ta ei seosta sellega sind.
Pudelist vee pritsimisest on abi siis, kui oled kodus ja saad kassi jälgida. Ära kunagi tee seejuures mingit hääl või näita muul moel välja, et veejoa pigistab pudelist välja sinu käsi. Sest sa ju tahad, et kass seostaks karistuse veesahmaka, mitte sinuga. See tähendab ka seda, et sa ei tohi naerda, kui kass veepritsmete peale ehmatab või imelikku nägu teeb.

Teine variant on teha pind, mida kass kraapida armastab, talle ebameeldivaks. Kahepoolne teip on näiteks üsna hea peletaja. Kui lauajalg, mis seni mõnusalt kraapida andis, äkitselt kleepuma hakkab, jätab kass selle üsna pea maha. Kuid ole teipi ostes tähelepanelik – osad neist on eemaldatavad, osad mitte. Ja katseta alati enne väiksemal pinnal, mitte ära kleebi kohe oma lemmiktugitooli sellega tervenisti üle.

Võid proovida ka lõhna eemaldavate või vastupidi – lõhnavate - spreide kasutamist. Kassidele ei meeldi apelsini- ja sidrunilõhnalised õhuvärskendajad. Samal ajal on kasulik uuele kraapimislauale piserdada naistenõgest ning valik õige küüneteritaja kasuks ongi tehtud.

Allikas: Lifehacker.com