Siinkohal annamegi koeraomanikele neli kindlat põhimõtet, mille abil oma koera õues hädal käima õpetada.

Esimene põhimõte: ära jäta oma välja õpetamata koera hetkekski järelvalveta!

Isegi mitte minutiks. Kui sa oma koeraga aktiivselt ei tegele ja teda ei jälgi, siis on pahandus kerge tekkima. Mõni värske kutsikaomanik on veendumusel, et puurid on loodud koerte piinamiseks. See aga ei vasta tõele! Koerad on loomu poolest pesahoidjad – nad otsivad sooja ja mõnusat paika, kus puhata ja mida hoida. Kui sa lood puurist tema jaoks meeldiva koha, siis ongi see tema pesaks.
Kui sa oma lemmikut ei jälgi või jätad ta üksinda, siis on targem ta ka puuri lukustada. Nii võid kindel olla, et koju naastes ei leia sa eest pissiloike.

Teine põhimõte: loo koera toitmiseks ajakava!
Kui su koeral on kogu aeg toidukauss nina ees, siis paraku ta käib sealt ka näksimas. Nii ta siis päev otsa maiustab ja kakabki. Samuti on sul keeruline saada selgeks, millal on õige aeg oma lemmiku välja viimiseks.

Toida oma koera kaks korda päevas (kutsikana kolm) ning vii teda alati mõni aeg pärast sööki jalutama. Selline ajakava teeb lihtsamaks nii sinu kui ka tema elu.

Kolmas põhimõte: kiida oma koera hea käitumise eest!

Et su koer õpiks kiiresti õues käima, siis pead teda ka kiitma. Kuna su lemmik ei oska eesti keelt, siis on oluline, et kiidaksid teda nii, et tema ka seda mõistab. Ta saab aru sinu hääletoonist ja meeldivast kõneviisist, seega tasub kiitusi jagades ise samuti innukas olla.

Kui su koer saab õues oma toimetamisega ühele poole, anna talle kiiresti (maksimaalselt kolme sekundi möödudes) maiust. Koerad õpivad läbi positiivse kogemuse! Nii saab ta mõne aja pärast aru, et õues pissimine teeb sind rõõmsaks ning aja jooksul saad ka maiuste jagamisel kõigest heade sõnadega piirduda.

Neljas põhimõte: ära karista oma koera tehtud vigade eest!

See võib tunduda sulle küll raske, kuid on oluline, et oleksid selle punkti juures järjekindel. Koera nina pissiloiku pistmine ja tema peale karjumine ei vii kuhugi. Koeral ei ole sellist mälusüsteemi nagu meil ja ta ei seosta sinu pahandamist enda tegevusega. Niimoodi pragades muutud sa tema jaoks lihtsalt üheks hirmsaks olevuseks, kelle tegevusest ta kuidagi aru saada ei suuda.

Ainus, mida pissiloiku leides teha saad, on see ära koristada. Nagu eelpool mainisime, õpib koer läbi positiivsete kogemuste.

Ole järjekindel! Ole positiivne! Ole püsiv!