Eriti koerad, kes vähendavad stressi, ärevust, depressiooni ja üksindustunnet, julgustavad liikuma ja mänguline olema ning parandavad isegi südametervist. Koera eest hoolitsemine aitab lastel kasvada enesekindlama ja aktiivsemana, eakatele pakub koer väärtuslikku seltsi. Ning mis ilmselt kõige olulisem – koer lisab elule tõelist rõõmu ja pakub tingimusteta armastust.

Kuidas koerad tuju ja tervist parandavad?

Rohkem kui teised loomad on koerad kujunenud niisugusteks, kes inimesega väga hästi kokku sobivad, just meie emotsioonide ja käitumisega. Koerad on võimelised aru saama paljudest sõnadest, mida me kasutame, meie kehakeele, hääletooni ja a viibete tõlgendamises on nad veelgi paremad. Ning nagu iga hea sõber, vaatab koer sulle silma, et aru saada, millises emotsionaalses seisundis sa oled, püüab mõistatada, mida sa mõtled ja tunned. Ja aru saada, millal te koos järgmisele jalutuskäigule lähete või millal sa teda premeerid.
Enamik koeraomanikke on teadlikud otsestest rõõmudest, mida pakub oma elu koeraga jagamine, kuid paljud ei tea midagi koera füüsilisest ja vaimsest kasust, mis kaasnevad koeraga mängimise või karvase sõbra kaisutamisega. Inimese ja lemmiklooma kiindumussuhet on alles hiljuti teaduslikult uurima hakatud. Ameerika Südameassotsiatsioon seostab lemmiklooma, eriti aga koera omamist langenud südamehaiguste riskiga ja pikemaealisusega.

Uuringutega on kindlaks tehtud, et:

  • Koeraomanikud kannatavad vähem depressiooni all kui need inimesed, kel lemmikloomi pole.
  • Koeraomanike vererõhk stressisituatsioonides on lemmikloomadeta inimeste omast madalam. Üks uuring leidis isegi, et neil, kes kõikusid kõrgvererõhktõve diagnoosi saamise piiril ja varjupaigast endale koera võtsid, langes vererõhk viie kuu jooksul märgatavalt.
  • Koera või kassiga mängimine tõstab organismi serotoniini- ja dopamiinitaset, need rahustavad ja lõõgastavad.
  • Lemmikloomade omanikel on veres madalam triglütseriidide ja kolesterooli tase (need on südamehaiguste indikaatorid) kui lemmikloomadeta inimestel.
  • Südameinfarkti läbielanud koeraomanikud elavad kauem kui ilma koerteta inimesed.
  • 65 aasta vanuses külastavad koeraomanikud arste 30% võrra vähem neist, kel lemmiklooma pole.
Pixabay.com

Üks põhjusi, mis neid terapeutilisi efekte esile kutsub on see, et koerad (ja kassid) rahuldavad üht väga tähtsat inimlikku vajadust – vajadust puudutada. Isegi raske kuriteo toime pannud kriminaalkurjategijate käitumine vanglates näitas muutusetendentsi, kui nad hakkasid koertega suhtlema. Ning paljud neist kogesid sellist vastastikust mõju esmakordselt elus. Patsutamine, kaisutamine ja muul moel armastatud looma puudutamine rahustab meid kiiresti maha, kui oleme stressis või vihased. Lemmiklooma seltskond vähendab üksindustunnet ja enamik koeri on heaks stiimuliks trenni tegemisel. See aga omakorda parandab tuju ja leevendab depressiooni.

Kuidas koerad su elustiili tervislikumaks muudavad?

Tervisliku elustiili omaksvõtmine mängib depressiooni, ärevuse, stressi ja bipolaarse häire sümptomite vähendamisel olulist rolli. Lemmiklooma eest hoolitsemine aitab elustiilis tervislikke muutusi teha:

  • Liigutad ennast rohkem. Viid koera jalutama, matkama või jooksma. See on lõbus ja mõjub sulle hästi, kui need asjad oma päevakavasse mahutad. Uuringud näitavad, et koeraomanikud teevad rohkem trenni ning see meeldib ka kutsule. Süveneb teievaheline side, koeral ei teki käitumisprobleeme, ta püsib vormis ja tema tervis on korras.
  • Sul on kaaslane. Kaaslane võib ennetada haigust ja isegi eluiga pikendada, samal ajal kui üksindus ja eraldatus vallandavad depressiooni sümptome. Looma eest hoolitsedes tunned ennast vajaliku ja oodatuna, suunad fookuse oma probleemidelt eemale, eriti just siis, kui sa üksi elad. Enamik koera- ja kassiomanikke räägivad lemmikuga, mõned lausa arutavad nendega oma probleeme. Ning miski ei peleta üksindust paremini kui liputav saba ja märjad musid.
  • Võimalus kohata uusi inimesi. Koerad oskavad omanike vahel suhteid luua, aitavad alustada ja säilitada sõprust. Sageli jäävad koeraomanikud oma jalutuskäikudel või matkadel ja koeraparkides seisma ja üksteisega juttu vestma. Ka lemmikloomapoes ja treeningutel võib uusi tutvusi luua.
  • Vähendavad ärevust. Lemmikloomad pakuvad turvatunnet, aitavad vähendada ärevust ja kasvatada enesekindlust. Koerad elavad praeguses hetkes, nad ei muretse selle pärast, mis juhtus eile või mis võib juhtuda homme. Seetõttu muudavad nad sind ärksaks ja suudavad olevikku nautima panna.
  • Struktureerivad päeva ja tekitavad rutiini. Koeri on vaja regulaarselt sööta ja nendega jalutamas käia. Rutiin hoiab koera tasakaalus ja rahulikuna ning see kõik mõjub samamoodi ka inimesele. Pole vahet, millises tujus sa parajasti oled – depressiivne, ärev või stressis – üks kurvameelne pilk koeralt ja sa ajad end voodist välja, et teda toita, temaga jalutama minna ning tema eest muul moel hoolitseda.
  • Pakub sensoorset stressist vabanemist. Puudutamine ja liikumine on kaks moodust, kuidas stressiga toime tulla. Koera patsutamine ja silitamine langetab vererõhku ja aitab kiiresti rahuneda ning stressist vabaneda.

Koer mõjub positiivselt ka eakatele. Lisaks sellele, et ta pakub seltsi, on temast abi ka tervislikult vananemisel.

Pixabay.com

Lemmikloom aitab leida elu mõtet ja rõõmu. Vananedes kaovad meie elust paljud asjad, mis varem päevi täitsid ja elule eesmärgi andsid. Jääd pensionile ja lapsed kolivad kaugele, kuid koera eest hoolitsemine on meeldiv, tekitab distsipliini, optimismi ja annab tunde, et oled väärtuslik. Varjupaigast koera, eriti just vanemat looma võttes, tunnetad seda eriti. Sest tead, et pakud kodu kutsule, kes muidu võib-olla oleks magama pandud.

Lemmikloom paneb tundma end osalisena. Vanematel inimestel pole mitte alati kerge sotsiaalsesse suhtevõrgustikku püsima jääda. Pensionile jäämine, haigused, surm ja kolimised piiravad võimalusi lähimate sõprade ja pereliikmetega kohtuda. Uute sõprade leidmine on aga raske. Koerad on seevastu head suhtekorraldajad ning annavad võimaluse uute inimestega kohtumiseks ja vestluse alustamiseks.

Lemmikloomad annavad elujõudu. Vananemisega kaasnevatest füüsilistest vaevadest saad üle, kui enda eest hästi hoolitsed. Koerad, ja ka kassid, kuigi vähem, julgustavad naerma ja liikuma, toovad ellu mängulisust. Kõik see mõjub soodsalt immuunsüsteemile ja annab energiat.

Koerte mõju laste tervisele

Lastel, kel on kodus koerad, pole mitte ainult väiksem allergia- ja astmarisk, vaid nad kogevad koera-kassi omades ka vastutustunnet, kaastunnet ja empaatiat. Erinevalt vanematest või õpetajatest ei kritiseeri koerad kunagi ega jaga ka korraldusi. Nad on alati armastavad ning nende kohalolu mõjub lastele turvaliselt. Koer on alati olemas, ka siis, kui ema-isa kodus pole ning laps neist puudust tunneb.

Pixabay.com

Koera armastus ja tema hea seltskond lubavad lapsel end tähtsana tunda ja positiivse mina-pildi kujundada. Lapsed, kes on koeraga emotsionaalselt seotud, on võimelised ka inimestega paremaid suhteid looma.

Uuringud on näidanud, et koerad rahustavad maha isegi hüperaktiivsed ja agressiivsed lapsed. Loomulikult eeldab see, et nii koera kui last õpetatakse, kuidas korralikult käituda. Koeraga mängimisest saavad kasu nii lapsed kui täiskasvanud, see kujuneb rahunemise ja lõõgastumise allikaks ning stimuleerib samal ajal ka aju ja keha. Koeraga mängimine võib aga olla õppimise seisukohalt lävepakuks. Lisaks arendab see ettekujutusvõimet ja tekitab uudishimu. Koerale trikkide õpetamine ja seejärel premeerimine õpetavad lapsele sihikindlust. Ning mis kõige olulisem – koera eest hoolitsemine pakub lapsele suurt rõõmu.

Allikas: helpguide.org